Toeleverancier TSMC bestolen door LockBit

TSMC

Een toeleverancier van TSMC is het slachtoffer geworden van een ransomware-aanval waarbij ook informatie werd gestolen. Volgens TSMC is er geen gevoelige klanteninformatie buitgemaakt.

Ransomware-bende LockBit claimde eind vorige week dat het data van TSMC had buitgemaakt. ’s Werelds grootste chipbakker ontkent dat het zelf gehackt werd, maar wijst naar Kinmax Technology. Dat is een toeleverancier waarmee TSMC wel degelijk data deelt. Beide bedrijven ontkennen bovendien niet dat er gegevens gestolen zijn, al zou belangrijke informatie van klanten zoals chipdesigns wel veilig blijven.

Losgeld

Volgens TSMC is er wel data gestolen die te maken heeft met serverconfiguraties. LockBit zelf spreekt over logingegevens voor het IT-netwerk van de fabrikant. Naar goede gewoonte willen de criminelen losgeld. Ze eisen 70 miljoen dollar en zullen de gestolen informatie publiek maken wanneer ze die niet krijgen. Het is onduidelijk of één van de getroffen partijen van plan is om die centen op tafel te leggen.

TSMC benadrukt dat het hack geen impact heeft op de productie. Het bedrijf mag AMD, Nvidia en Apple tot zijn klanten rekenen en zelfs Intel vertrouwt voor sommige van zijn chips op de productiebanden van TSMC. De fabrikant laat verder nog weten dat samenwerking met toeleveranciers rond veiligheid prioriteit is. Politiediensten zouden de aanval momenteel onderzoeken.

Toeleveranciers geviseerd

Het hack is een mooi voorbeeld van een grote trend. Grote bedrijven hebben hun beveiliging almaar meer op orde, maar zij maken deel uit van een complexe toeleveringsketen. Hackers kiezen daarom voor de weg van de minste weerstand en proberen aan gevoelige informatie te geraken door die toeleveranciers aan te vallen.

Lockbit is een grote criminele organisatie die onlangs ook slachtoffers maakte in ons land. De criminelen vielen eerder ook al een kinderziekenhuis aan, maar hebben zich daar uiteindelijk ietwat verrassend voor verontschuldigd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home