Aantal ransomware-aanvallen gedaald in vergelijking met vorig jaar 

ransomware-as-a-service

Het eerste kwartaal van 2024 startte met een daling van 22 procent in het aantal ransomare-aanvallen wereldwijd, in vergelijking met vorig jaar. 

Het eerste kwartaal van 2024 kende een daling in het aantal ransomware-aanvallen wereldwijd. De cijfers uit een rapport van Cyberint tonen aan dat het aantal ransomware-incidenten in het eerste kwartaal van 2024 daalde tot 1.048, wat een afname van 22 procent betekent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2023. Cyberint schuift twee mogelijke oorzaken naar voren die de huidige dalingen kunnen verklaren, namelijk wetshandhaving en daling van het losgeld. 

Invloed wetshandhaving

De die grootste cybergroepen zijn wereldwijd zijn LockBit3.0, Blackbasta en The Play Group. LockBit3.0 heeft naar eigen zeggen 213 nieuwe slachtoffers, waarvan 20,6 procent van de cases over ransomware gaan.  

lees ook

Is gevreesde hackersgroepering LockBit opgerold?

De daling in cyberaanvallen dit jaar kan te wijten zijn aan de strengere wetshandhaving die de lat voor cybercriminelen hoger legt. Ook de acties tegen de grootste cybergroep LockBit spelen hier mogelijk een rol. Even leek de beruchte hackersgroepering opgedoekt te zijn, maar niet veel later hadden de hackers de touwtjes weer in handen.  

Daling losgeldbetalingen

Een andere mogelijke verklaring kan volgens Cyberint liggen bij een daling een losgeldbetalingen. Doordat slachtoffers minder geneigd zijn om losgeld te betalen, moeten de dreigingsactoren op zoek naar andere middelen om inkomsten te genereren.  

lees ook

Hackers zijn hebberiger: gemiddelde losgeldeis met 20% gestegen

Tot slot verwacht Cyberint dat nieuwe groepen zoals RansomHub, Trisec of Slug hun intrede nog moeten maken en de huidige daling nog niet dekken. Deze groepen zitten nog in de ontwikkeling om hun mogelijkheden te verbeteren, en zullen in de toekomst meer op de voorgrond verschijnen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home