AMD, Intel en Nvidia verkleinen bestellingen bij TSMC

Ook TSMC ondervindt klappen als gevolg van de vertraagde economie wereldwijd. Alle grote chipfabrikanten herzien hun bestellingen bij de chipbakker omdat ze verwachten minder exemplaren nodig te hebben.

Zowat alle klanten van TSMC hebben minder microchips nodig dan aanvankelijk verwacht. De wereldwijde economische vertraging treft hen en dat laat zich nu ook voelen in de bestellingen bij de grootste chipbouwer ter wereld. Het gebruik van de dure en geavanceerde productielijnen wordt zo lager.

Stevige daling

Digitimes voorspelt een daling van vijftig procent in het gebruik van de zeven en zes nanometer-productiefaciliteiten in het eerste deel van dit jaar. Ook de nieuwste vier en vijf nanometer-productiebanden zouden niet op volledige capaciteit gebruikt worden. Dergelijke productielijnen kosten miljarden om op te zetten, waardoor onderbenutting zich laat voelen in de financiële resultaten van TSMC. Digitimes verwacht een daling van de verkoop met vijftien procent in het eerste fiscale kwartaal van 2023.

lees ook

Chipfabrikanten zitten niet meer met tekorten, maar met overschotten

Hoe zwaar de gedaalde vraag er zal inhakken, is nog maar de vraag. Vorig jaar groeide de omzet van TSMC in het eerste kwartaal 12,1 procent tegenover een jaar eerder. Verder zijn kanten doorgaans verplicht om een minimum aantal wafers af te nemen ieder kwartaal, al stelt TSMC zich flexibel op door compensaties aan te nemen of wafers vooraf te bakken en bij te houden tot klanten klaar zijn om ze te kopen. Analisten voorspellen bovendien dat zeker de markt voor geavanceerde chips in de loop van dit jaar opnieuw zal normaliseren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home