Technologiesector wordt wereldwijd het meest aangevallen

cyberaanval
-

De financiële sector staat niet langer bovenaan de lijst van sectoren die de meeste cyberaanvallen moeten incasseren. In 2019 richtten cybercriminelen zich massaal op de technologiesector, zo blijkt uit een nieuw rapport van NTT Ltd.

NTT Ltd presenteert vandaag voor de achtste keer op rij zijn Global Threat Intelligence Report. Daaruit blijkt dat de technologiesector in 2019 de meest aangevallen industrie was wereldwijd.

Eén op vier aanvallen (25%) waren op een technologiebedrijf gericht, ten opzichte van 17 procent in 2018. “In de technologiesector nam het totale aanvalsvolume met 70 procent toe”, vertelt Mark Thomas, hoofd van het Global Threat Intelligence Center binnen NTT Ltd.

IoT in opmars

Meer dan de helft van de aanvallen op de technologiesector waren applicatie-specifiek (31%) of DDoS-aanvallen (25%). “IoT-aanvallen droegen ook bij aan deze stijging en hoewel geen enkel botnet dominant was, zagen we aanzienlijke volumes van zowel Mirai- als IoTroop-activiteit” , vult Thomas aan.

De overheidssector staat op de tweede plaats met een aandeel van 16 procent, grotendeels gedreven door geopolitieke activiteiten. De financiële sector is pas derde met 15 procent van alle activiteiten. Zakelijke en professionele dienstverlening (12%) en onderwijs (9%) maken de top vijf compleet.

Benelux

Ook ingezoomd op de Benelux staat de technologiesector bovenaan, zelfs met een aandaal van 33 procent van alle aanvallen. De rest van de top drie ziet er wel anders uit, met transport en distributie (31%) en de maakindustrie (22%) op een respectievelijke tweede en derde plaats.

Gekeken naar aanvalstype was reconnaissance of verkenning (denk bijvoorbeeld aan het scannen naar kwetsbaarheden) in de Benelux het meest populair (50%), gevolgd door applicatie-specifieke aanvallen (18%) en aanvallen op webapplicaties (15%). CMS-systemen zijn daarbij een populaire aanvalsvector. Bij ons gaat het dan meer bepaald om WordPress, Joomla!, noneCMS en Drupal.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home