Microsoft voegt aan Edge automatische HTTPS-selectie toe

microsoft edge

Vanaf Edge 92, vandaag beschikbaar in preview, worden websites standaard in HTTPS geladen voor extra veiligheid. Indien een website nog geen HTTPS-versie heeft, wordt die vlak voor de time-out geladen.

Microsoft vindt met bovenstaande toevoeging niet het warme water opnieuw uit. Google rolde in Chrome 90 midden april al deze procedure uit. Elke URL die je in de adresbalk intypt zonder specifiek HTTP of HTTPS ervoor te zetten, wordt voortaan eerst ingeladen met HTTPS. Indien de website niet laadt omdat er geen HTTPS-versie beschikbaar is, wordt net voor de time-out de HTTP-versie ingeladen. Door deze trage manier van laden willen browserproviders opnieuw onveilige websites extra uitlichten en verantwoordelijke partijen sensibiliseren.

In België is er nog heel wat werk op vlak van veilige HTTPS-verbindingen. Begin februari bleek dat vier op de tien Belgische websites nog een onveilig HTTP-adres gebruikt.

Wie naar een onveilige HTTP-website wordt omgeleid en daar logingegevens, bankdetails of andere privé-informatie moet ingeven, doet dat beter niet. Hackers kunnen op de loer zitten en onmiddellijk je gegevens stelen zonder dat je iets door hebt. Bij een veilige HTTPS-website is dat niet langer mogelijk. Vaak herken je op deze manier ook snel phishing-websites omdat ze meestal HTTP-websites gebruiken.

De nieuwe functionaliteit zit voorlopig enkel in de previewversie van Edge voor bètatesters. Microsoft test de functie vandaag ook maar bij een aantal gebruikers in een A/B-test. Het is voorlopig onduidelijk of de functie standaard wordt ingeschakeld in Edge 92 wanneer die binnenkort publiek beschikbaar is, of dat Microsoft verder wil testen met een brede release in een latere Edge-versie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home