Microsoft laat je gericht USB-toestellen blokkeren op Windows

lacie usb-c thunderbolt usb

Microsoft rust Windows 10 en 11 uit met nieuwe functionaliteit. Daarmee kan je gericht USB-toestellen verbieden om met pc’s te verbinden.

Microsoft breidt zijn Windows 10 Group Policies uit met nieuwe functionaliteit. Voortaan krijgen administrators gedetailleerde controle over de USB-toestellen die wel of niet met pc’s kunnen verbinden. De nieuwe capaciteit zit verwerkt in de July 2021 C-client-release en komt breder beschikbaar in de loop van de maand na Patch Tuesday.

Gedetailleerde controle

De update laat administrators toe om gedetailleerd te beslissen welke USB-toestellen een gebruiker met een toestel kan verbinden. Daarbij kan je specifieke categorieën van toestellen helemaal verbieden of net als enige toestaan. Je kan bovendien met verschillende lagen van policies werken waarbij je bijvoorbeeld de meeste algemene categorieën van USB-randapparatuur op de zwarte lijst zet, maar specifieke hardware wel toelaat. Dat kan aan de hand van hardware-ID’s.

Als administrator kan je kiezen of je met een whitelist dan wel een blacklist werkt. De nieuwe mogelijkheid moet de veiligheid ten goede komen. De policies kunnen bijvoorbeeld beletten dat een werknemer een malafide USB-stick besmet met malware in zijn toestel stopt.

Microsoft plant de capaciteiten standaard te maken voor Windows. Na de introductie op Windows 10 zal de nieuwe functionaliteit dan ook haar intrede maken in Windows 11.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home