Microsoft Edge waarschuwt voor nieuwe naam van Twitter

De naamsverandering van Twitter naar X heeft een onverwacht effect: ze veroorzaakt een waarschuwing door de veiligheidssystemen van Microsoft Edge.

Nu de rebranding van Twitter naar X stilaan op stoom komt en gebruikers wereldwijd hun app zien veranderen, is daardoor ook de beveiliging van Microsoft Edge wakker geworden. De systemen waarschuwen gebruikers namelijk dat die veranderingen een scam kunnen betekenen.

Nieuwe naam

Twitter werd vorige week herdoopt naar X. Het is voorlopig misschien wel de meest in het oog springende verandering die Elon Musk al doorvoerde en dat wil wat zeggen. Sinds zijn overname was er bijvoorbeeld ook al sprake van wat in feite een heuse blogfunctie is en zelfs een poging tot videoplatform. Vooral voor betalende gebruikers natuurlijk.

De uitrol van die veranderingen kwam de afgelopen dagen echt goed op gang, het blauwe vogeltje is massaal vervangen door een witte X op een zwarte achtergrond. Zowel de app als de site op desktop ondergingen bij de meeste gebruikers inmiddels de fel bekritiseerde transformatie.

lees ook

Twitter vervangt kapotte Tweetdeck met nieuwe (betaalde) versie

Alarm

Die hele rebranding heeft nu ook een onverwacht gevolg: de functie Progressive Web App Icon Change van Microsoft Edge hijst de waarschuwingsvlag. Dit systeem doet hier wel exact wat het moet doen, gebruikers waarschuwen bij een significante verandering van apps. Dat kan namelijk wijzen op een mogelijk scamgevaar.

Het veiligheidssysteem van Microsoft Edge raadt gebruikers dan ook aan om de app te verwijderen. Het signaal werd onder andere door Windowsgebruiker en -fan Florian gemeld op X (het is voor ons ook nog wennen).

Bij vroegere versies van Edge moest deze functie nog worden geactiveerd door gebruikers. De nieuwe edities van Chromium-browsers (dus ook Google Chrome) hebben dit echter meteen ingebouwd. Het is goed om altijd even op te letten bij waarschuwingen van je veiligheidssystemen, maar in dit geval is er geen reden om je zorgen te maken.

Bij twijfel kan je de suggestie natuurlijk altijd volgen en de app verwijderen. Vervolgens kan je die dan eenvoudig opnieuw downloaden en installeren vanuit de officiële app-winkel van je besturingssysteem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home