Microsoft Defender op één na traagste antivirusoplossing (maar is dat erg?)

Is traagst te traag?

Windows Defender

Resultaten van een onafhankelijk antivirus-testlab tonen aan dat de impact van Microsoft Defender op de prestaties van een systeem relatief hoog is vergeleken met andere antivirusoplossingen. Toch betekent dat niet dat je de oplossing zomaar moet afschrijven.

AV-Comparatives heeft de resultaten van een uitgebreide test van de prestatie-impact van populaire antivirus-oplossingen gedeeld. Daaruit blijkt dat Microsoft Defender een stuk slechter scoort dan de meeste concurrenten. De test werd uitgevoerd bij consumentenpakketten van antivirusproducten, maar de bescherming die de gewone versie van Defender biedt is onder de motorkap identiek aan de endpointbescherming van betaalde suites van Microsoft.

lees ook

Microsoft Defender op maat van kmo’s algemeen beschikbaar

K7, Panda en Eset kwamen het beste uit de vergelijking, gevolgd met G Data en NortonLifeLock. Die producten hadden de kleinste impact op het testsysteem van AV-Comparatives. Microsoft komt op de 16de en voorlaatste plaats, enkel Total Defense volgt nog.

Onderzoek met een licht systeem

De onderzoekers gebruikten een instapsysteem met Intel Core i3, een SSD en 4 GB aan RAM om hun tests uit te voeren. Besturingssysteem van dienst was Windows 10 21H2. Ze testten eerst de prestaties zonder antivirusoplossing actief en gebruikten daarvoor de Extended-test in PC Mark 10. Die maakt ook onderdeel uit van onze testsuite voor reviews van laptops en desktops en geldt als een betrouwbare standaard in de sector. Vervolgens herhaalden ze de test met de verschillende antivirussuites actief en berekende ze de impact.

Via AV-Comparatives.org

AV-Comparatives werkt daarvoor met een puntensysteem. K7 heeft een impactscore van 1.6 en Panda 2.5. Voor Kaspersky is de impactscore al 13 en Microsoft Defender klokt af op 24,6. Rode lantaarn Total Defense haalt 27,4.

Wat zeggen anderen?

De resultaten tonen dat de antivirusoplossing van Microsoft op instapsystemen best groot is. Andere oplossingen zijn beter geoptimaliseerd. Toch mag je geen overhaaste conclusies trekken. Om te beginnen is de testconfiguratie met 4 GB RAM niet representatief voor een laptop of desktop in een zakelijke context. Verder spreekt AV-Test zich in dit onderzoek niet uit over de capaciteiten van de antivirussuites.

Kijken we naar de cijfers van AV-Test, dan zien we een gelijkaardig maar genuanceerd verhaal. AV-Test is een ander onafhankelijk testlab dat oplossingen scores geeft op basis van bescherming, prestatie-impact en gebruiksvriendelijkheid. Die scores staan traditioneel op zes. We zien dat vrijwel iedere suite de laatste jaren zes op zes haalt, op enkele uitzonderingen die slechts 5,5 score. Microsoft Defender is één van die uitzonderingen.

Het valt op dat in een test van professionele antivirussoftware Check Point Endpoint Security veruit het slechtst scoort met vier op zes. Check Point werd niet opgenomen in de consumertest van AV-Comparatives.

Goede bescherming

Defender haalt wel de maximale scores op bescherming en gebruiksvriendelijkheid, net als de meeste andere oplossingen. Leg je alle cijfers bij elkaar, dan in de conclusie dat Microsoft Defender inderdaad een hogere prestatie-impact heeft dan veel andere oplossingen, maar dat die vooral voelbaar is bij erg lichte systemen. Daar staat tegenover dat Defender gratis bij Microsoft zit. Voor meer up-to-date configuraties zal je de impact nauwelijks of niet voelen. Met de meerprijs van een jaarlijkse abonnementskost voor een antivirusoplossing kan je bovendien iets krachtigere laptops kopen.

lees ook

Microsoft Defender: veilig genoeg of heb je extra antivirus nodig?

Daarom blijft het onze mening dat Microsoft Defender in heel wat gevallen de beste oplossing is voor endpointbescherming. Die uitgebreide analyse maakten we al in een eerder stuk. Microsoft van zijn kant kan wel leren van de cijfers van AV-Comparatives. Op het vlak van prestatie-impact is er duidelijk nog significante ruimte tot verbetering.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home