Kaspersky permanent verbannen van Amerikaanse overheidspc’s

Kaspersky Lab hoofdkantoor

Na een tijdelijke ban twee jaar geleden komt Kaspersky nu finaal op een zwarte lijst terecht in de VS. Ondanks protest van de Russische antivirusspecialist is het nieuwe verbod definitief, en moeten alle overheidsinstanties Kaspersky-software verwijderen.

Beveiligingsoplossingen van Kaspersky mogen niet meer gebruikt worden in een overheidscontext in de VS. In 2017 werd het Russische bedrijf al tijdelijk op een zwarte lijst geplaatst. Kaspersky kaartte die beslissing aan voor de rechter en claimde dat ze ongrondwettelijk was. Tevergeefs, blijkt nu: de antivirusspecialist staat voortaan definitief op de zwarte lijst. Dat rapporteert SiliconAngle.

De VS hekelen de vermeende samenwerking tussen Kaspersky en de Russische overheid. De Amerikaanse veiligheidsdiensten vinden dat het bedrijf te veel samenwerkt met Russiche diensten, onder andere voor het aftappen van data die door Russische netwerken passeert, bij arrestaties, of met de ontwikkeling van software op maat. Ook de banden tussen hooggeplaatst Kaspersky-personeel en de Russische overheid baren zorgen. Over een concrete impact op de kwaliteit van de antivirusoplossing van Kaspersky die internationaal gebruikt wordt, communiceren de VS niet.

Nieuwe oplossing certifiëren

De ban betekent dat alle publieke instanties in de Verenigde Staten op zoek moeten naar een alternatief. Die zijn er natuurlijk genoeg, al is overstappen naar een nieuwe beveiligingsoplossing niet altijd vanzelfsprekend. Nieuwe endpoint-beschermingssoftware moet geëvalueerd worden en mag geen impact hebben op bestaande applicaties. Bovendien vereist de herinstallatie van beveiligingssoftware altijd één of meerdere reboots, wat een beperkte maar desalniettemin voelbare impact kan hebben op de beschikbaarheid van kritieke systemen.

Kaspersky zelf heeft altijd ontkent dat het iets verkeerds doet en probeert sinds de initiële beschuldigingen van de VS transparantie te bieden over de werking van zijn antivirussuite. Europa onderzocht het bedrijf, en zag geen problemen. In dat opzicht doet de zet een beetje denken aan de behandeling van Huawei door de Amerikanen. Dat Chinese bedrijf krijgt het onder voorwendselen van nationale veiligheid ook zwaar te verduren, hoewel er tot vandaag geen enkel bewijs is voor eventuele onregelmatigheden.

Gerelateerd: Windows Defender: goed idee op je bedrijfspc?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home