1 op 2 Belgische werknemers controleert ChatGPT niet op fouten

chatbot ai

Amper 1 op 5 Belgische werknemers weet hoe ChatGPT zijn informatie verwerkt, 42 procent deelt zelfs privé-bedrijfsgegevens met de AI chatbot.

Volgens nieuw onderzoek van Kaspersky deelt 42 procent van de werknemers in België persoonlijke bedrijfsgegevens met ChatGPT op het werk, waardoor ze mogelijk privé en IP-gegevens en gevoelige informatie in gevaar brengen. Bovendien meldt 44 procent van de werknemers dat er geen richtlijnen zijn om het gebruik van ChatGPT op de werkvloer te reguleren en weet 43 procent niet hoe de gegevensverwerking werkt.

 Het is vandaag een topprioriteit voor bedrijven om de privacy van gegevens en de verificatie van inhoud in verband met AI-tools aan te pakken. 

lees ook

GPT-4 lijkt dommer te worden

Als het echter gaat om het gebruik van de inhoud, geeft meer dan de helft van de werknemers (57%) aan dat ze de nauwkeurigheid of betrouwbaarheid ervan niet controleren voordat ze het als hun eigen werk laten doorgaan. Dit in tegenstelling tot een derde van de respondenten (34%) die de output controleren voordat ze deze gebruiken, ook al is deze letterlijk gekopieerd/geplakt.  

Regels en richtlijnen ontbreken

Bijna de helft van de werknemers (44%) geeft aan dat regels en richtlijnen momenteel volledig ontbreken als het gaat om het gebruik van generatieve AI-tools zoals ChatGPT op hun werkplek. 21 procent zegt dat die er wel zijn, maar dat die regels niet duidelijk of uitgebreid genoeg zijn. Bovendien is 24 procent van mening dat regels of richtlijnen niet eens nodig zijn, wat ertoe zou kunnen leiden dat ChatGPT wordt misbruikt vanwege privacy- en transparantieproblemen. 

Op de vraag wat de richtlijnen juist inhouden, antwoorden 38 procent van de respondenten dat ze mondeling instructies krijgen, hetzij in een bedrijfsvergadering (22%) of individueel (16%). Slechts 18 procent zegt dat de regels formeel waren vastgelegd in een officiële e-mail en een kleine 15 procent zegt dat er een op zichzelf staand formeel document was opgesteld, wat suggereert dat de meerderheid van de Belgische organisaties de zaak niet serieus genoeg neemt.  

Tijdbesparing

Een kwart van de respondenten (25%) geeft toe dat ze ChatGPT op het werk gebruiken voor tekstuele taken, zoals content genereren, vertalingen maken of teksten verbeteren. Ongeveer hetzelfde aantal (24%) gebruikt het als tijdbesparende maatregel om bijvoorbeeld lange teksten samen te vatten of notities van vergaderingen. 

lees ook

OpenAI verhoogt aantal mogelijke berichten naar GPT-4

Kaspersky waarschuwt in zijn rapport: “Bedrijven die baat kunnen hebben bij het gebruik van ChatGPT op de werkvloer en andere LLM-diensten, stellen best een gedetailleerd beleid op voor werknemers om het gebruik ervan te reguleren. Door duidelijke richtlijnen op te stellen, kunnen werknemers zowel overmatig gebruik als potentiële datalekken voorkomen die zelfs de sterkste cybersecuritystrategie zouden ondermijnen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home