Interpol deelt rake klappen uit aan georganiseerde cybercriminaliteit in Afrika

In een grote actie heeft Interpol veertien verdachten aangehouden en meer dan 20.000 verdachte netwerken geïdentificeerd die gelinkt zijn aan meer dan 40 miljoen dollar aan geleden schade.

Interpol heeft met de steun van Afropol en Europese en Britse subsidiëring een grootscheepse actie uitgevoerd tegen cybercriminaliteit in Afrika. De gecoördineerde actie vond plaats over 25 Afrikaanse landen en leverde veertien arrestaties op. Interpol claimt ook 20.674 verdachte cybernetwerk geïdentificeerd te hebben. De geviseerde criminelen zouden samen al meer dan 40 miljard dollar aan schade berokkend hebben bij slachtoffers.

De actie vond plaats met ondersteuning van private cybersecurityspecialisten. Onder andere Trend Micro, Kaspersky en Group-IB maar ook cryptobeurs Coinbase deelden informatie met Interpol rond command & control-servers, malafide IP’s, misbruikte domeinnamen, url’s en botnets.

Drukke week

Vorige week voerde Interpol ook al een gerichte actie uit in Afrika en de EU, gericht tegen het digitale misdaadsyndicaat Black Axe. Meer dan honderd mensen werden toen gearresteerd en 2,15 miljoen euro afkomstig van 208 bankrekeningen werd in beslag genomen.

Interpol zet samen met lokale partners sterk in op de verstoring van cybercriminaliteit en is daar als entiteit erg geschikt voor. Criminelen bevinden zich zelden in één land en doorgaans helemaal niet in de landen waar ze slachtoffers maken. Gecoördineerde internationale acties zoals deze helpen om de criminaliteit in te perken en het gevoel van complete straffeloosheid weg te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home