Europa en de VS onderhandelen over overzeese datastromen

De Verenigde Staten en de Europese Unie zitten deze week rond de tafel over overzeese transfers van bedrijfsdata. Beide continenten hopen het conflict tussen de strikte privacywetgeving in Europa en de surveillancewetgeving in Amerika op te lossen.

De privacyregels in Europa en de surveillancemaatregelen in Amerika zijn niet goed op elkaar afgestemd. De VS en de Europese Unie zitten daarom deze week in Brussel rond de tafel om het behoud van overzeese datastromen te bespreken.

Wie en wat?

De delegatie van de VS bestaat onder andere uit leden van de Nationale Veiligheidsraad. Samen met de Europese functionarissen zullen ze enkele voorwaarden bespreken zodat Europese persoonlijke informatie toegankelijk blijft voor bedrijven op Amerikaanse bodem.

Hierbij zal de focus vooral liggen op het kunnen betwisten van Amerikaans overheidstoezicht door Europeanen. Een ambtenaar van het Witte Huis geeft aan dat beide continenten werken aan het beschermen van data en het voorkomen van verstoorde transfers. Op die manier kunnen organisaties en gezinnen in de VS ook niet geschaad worden.

Goed nieuws voor multinationals

Schot in de zaak zou goed nieuws betekenen voor duizenden multinationals en dan vooral voor big tech-bedrijven. Vorige zomer nog liet het Hof van Justitie van de Europese Unie weten dat bedrijven niet zomaar alle persoonlijke Europese data aan de VS mogen bezorgen. Europeanen genieten namelijk niet van juridische bescherming in Amerika.

Facebook

Vorig najaar probeerde de Ierse Data Protection Commission (DPC) ook datatransfers van Facebook vanuit Europa naar de VS te blokkeren. Eerder dit jaar verloor de social media-gigant zijn beroep tegen het finaliseren van die blokkade. Toch blijft het bedrijf volhouden dat het voldoet aan de Europese privacywetgeving. Facebook waarschuwt zelfs voor het mogelijks niet meer operationeel kunnen houden van de organisatie in Europa, tenzij Europa een overeenkomst met de VS sluit.

Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan: “Hoe data zich over de hele wereld kunnen bewegen, blijft erg belangrijk voor duizenden Europese en Amerikaanse bedrijven die klanten over de oceaan heen met elkaar verbinden.” Hij voegt er nog aan toe dat Facebook weldegelijk voldoende veiligheidsmaatregelen in acht neemt in verband met de gebruikersdata.

lees ook

Ierland en EU verhogen GDPR-druk op Facebook na enorm lek

Andere sectoren

Volgens juridische experten is de blokkade van datatransfers van Europa naar de VS ook van toepassing op andere bedrijven, zoals cloud- en e-mailproviders. De onderhandelingen zijn dus van groot belang voor verschillende sectoren, denk bijvoorbeeld nog aan adverteerders.

Oude wonden

Bezorgdheden over databescherming zijn echter niet nieuw. Sinds de jaren ’90 al zit de commerciële relatie tussen Europa en de VS een beetje scheef. Volgens de Europese privacywetgeving mag informatie over Europeanen overzeese gebieden niet bereiken, tenzij de data in het land in kwestie van dezelfde bescherming genieten. Om toch data naar de VS te kunnen sturen, werd een speciale deal gesloten. Bedrijven konden enkel data over de oceaan sturen indien ze de privacyregels van de EU volgden in een programma opgesteld door de Amerikaanse Federale Handelscommissie.

In 2015 deed het Hof van Justitie van de Europese Unie de deal, Safe Harbor genaamd, echter teniet. De surveillancewetgeving van de VS maakte Europese data, opgeslagen op Amerikaanse bodem, namelijk publiek beschikbaar. In 2016 sloten Amerika en Europa een vervangingsdeal onder de naam Privacy Shield, die opnieuw verworpen werd.

Op weg naar verandering

Het blijft onduidelijk welke toegevingen de Amerikaanse ambtenaren gaan doen deze week. Misschien komen beide continenten opnieuw in een doodlopend straatje terecht. Advocaten beweren echter dat het oplossen van het probleem wijzigingen in de Amerikaanse surveillancewetgeving kunnen betekenen.

lees ook

Wat betekent Brexit voor datastromen tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home