Onduidelijke privacy-instellingen Apple verwarren zelfs academici

Onderzoekers analyseerden de privacy-instellingen van de standaardtoepassingen van Apple. Ze concludeerden dat de instellingen vaak onduidelijk, verwarrend en slecht gedocumenteerd zijn, en dat gebruikers in de praktijk niet goed weten wat Apple echt van hen bijhoudt.

Apple schuift privacy voor gebruikers naar voren als één van zijn grote troeven vergeleken met de concurrentie, en gebruikt het argument ook om zijn eigen ecosysteem zo gesloten mogelijk te houden. Apps van derden zouden de data van klanten immers in gevaar kunnen brengen, terwijl Apple zich opwerpt als betrouwbare beschermer van gegevens.

Onderzoek van de universiteit van Aalto in Finland legt een realiteit bloot die haaks staat op dergelijke claims. Researchers van die universiteit keken naar de manier waarop Apple met de data van gebruikers omgaat bij acht standaard-apps. Ze onderzochten tevens hoe gebruikers instellingen kunnen aanpassen, en in welke mate het gebruik van data goed gedocumenteerd is. De conclusie: de instellingen zijn verwarrend, acties hebben niet altijd het verwachte resultaat en de documentatie is niet alleen verwarrend maar ook onvolledig. Uit een kwalitatieve steekproef bleek bovendien dat gebruikers verrast zijn over wat Apple met hun data doet.

Navigeren door menu’s

Om te beginnen zijn er de standaard-applicaties. Die helemaal uitschakelen, blijft heel moeilijk. Wie bedankt voor Siri tijdens het installatieproces van zijn of haar toestel, weet vermoedelijk niet dat de app op de achtergrond data blijft verzamelen. Om datagaring voor Siri helemaal uit te schakelen, ontdekten onderzoekers dat je in vijf verschillende submenu’s van de instellingen moet kruipen.

Wil je opzoeken hoe je de privacy-instellingen volledig naar je hand zit, kom je bedrogen uit. De documentatie is volgens de onderzoekers moeilijk te vinden en bovendien onvolledig.

Specifiek voor Safari waren gebruikers verrast dat de standaard-instellingen toestaan dat hun gegevens gedeeld worden met Apple. Het gaat daarbij over onderwerpen die ze interessant vinden, zoekopdrachten en locatie. De onderzoekers stelden vast dat de werkelijke transparantie hierover, te wensen over laat.

Ook wat Apple precies uitspookt met de vergaarde data, is niet duidelijk. Wanneer bepaalde instellingen worden aangepast, is het koffiedik kijken wat de impact nu precies is. Over algemeen vonden de bevraagden in het onderzoek het complex om door de privacy-instellingen te navigeren.

Niet transparant

Over het algemeen haalt het onderzoek de perceptie van Apple als privacy-expert ietwat onderuit. Let wel: De researchers claimen niet dat Apple data stiekem misbruikt. Het probleem ligt bij het gebrek aan transparantie en onduidelijke omkadering, die ervoor zorgt dat gebruikers moeilijk in staat zijn om de instellingen op hun wensen af te stemmen. Dat Apple-klanten verrast zijn over het gedrag van een app na de aanpassing van een standaard-instelling, illustreert dat punt.

lees ook

VS viseren Apple in grote antitrustzaak

Het onderzoek komt er op een uitdagend moment voor Apple, dat zich moet verdedigen in grote antitrust-zaken. De privacy-expertise van het bedrijf is steevast één van de hoofdargumenten voor het behoud van het gesloten ecosysteem en moet de verminderde concurrentiemogelijkheden van derden compenseren. De Finse paper onderstreept nu dat het privacy-beleid van Apple bijlange niet zo transparant en gebruiksvriendelijk is als de fabrikant wil afschilderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home