Facebook kan strenge Europese privacyregels niet blokkeren

Facebook

Facebook faalt in zijn poging een bevel van de Ierse privacycommissie te omzeilen. Zo zal het sociale netwerk binnenkort geen Europese data meer naar de VS mogen verzenden, wat de werking van het platform complex maakt.

Facebook kijkt aan tegen een streng bevel van de Ierse privacycommissie. Die heeft Facebook bevolen op te houden met het delen van Europese data met Amerikaanse infrastructuur. Het sociale netwerk argumenteerde dat het bevel te abrupt kwam en er daarom geen tijd is om aan de regels te voldoen. Die redenering werd nu afgewezen.

Privacy Shield

Het bevel van de Ierse regulator komt er na de vernietiging van de Privacy Shield-regelgeving vorig jaar. Privacy Shield reglementeerde de trafiek van persoonsgegevens van Europeanen naar de VS, maar bood volgens het Europees Hof onvoldoende garanties over de privacy van Europese data. Amerikaanse inlichtingendiensten zouden zo bijvoorbeeld toegang krijgen tot gegevens van Europeanen, zonder de mogelijkheid voor Europese burgers om daar tegenin te gaan.

Zonder Privacy Shield ontbreekt er een framework om data tussen de EU en de VS te delen. De Ierse privacyregulator beval Facebook daarom om het delen te stoppen en Europese data exclusief in de EU te behandelen. Nu de tegenargumentatie van Facebook is afgewezen, is het aan Europa om het bevel te bekrachtigen.

Europese silo

De gevolgen voor Facebook zijn groot. Indien het zich aan de regels moet houden, is het verplicht om de Europese werking van zijn platform min of meer af te schermen en de data van Europanen in een Europese datasilo te bewaren. Als alternatief zou Facebook zijn dienstverlening in onze contreien moeten stopzetten, al lijkt dat een weinig waarschijnlijke uitkomst.

Wordt het bevel Europees bekrachtigt, dan kan Facebook het niet naast zich neerleggen. De boetes bedragen immers maximaal vier procent van de jaaromzet van de overtreder. In dit geval gaat het om meer dan 2,3 miljard euro.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home