EU wil eigen DNS-infrastructuur voorhanden hebben voor Europese organisaties

DNS

De Europese Unie heeft een aanbesteding geopend om een DNS-resolver op te zetten. Het is de bedoeling dat zowel Europese organisaties als burgers gebruik kunnen maken van de DNS-infrastructuur. Cyberproblemen die specifiek zijn voor de Europese markt worden zo beter aangepakt.   

DNS4EU is een project dat werd opgezet door de EU, met als doel een eigen DNS-infrastructuur op te zetten. Sinds 12 januari kunnen mogelijk geïnteresseerden zich kandidaat stellen. Tegen 22 maart 2022 hoopt de EU een partner te hebben gevonden om een Europese DNS-resolver te bouwen.

Bescherming tegen specifieke dreigingen

De EU aast op een eigen DNS-infrastructuur om gevolg te geven aan de eigen cyberbeveiligingsstrategie die in 2020 werd aangekondigd. In de aanbesteding is verder te lezen wat de EU op vlak van beveiliging voor ogen heeft met DNS4EU: “Een zeer hoge betrouwbaarheid en bescherming bieden tegen zowel wereldwijde cyberdreigingen als die specifiek voor de EU (bijvoorbeeld phishing in EU-talen).”

Door een eigen DNS-infrastructuur kunnen specifieke problemen waar Europese organisaties mee te maken krijgen dus beter worden aangepakt. Natuurlijk gaat de EU zichzelf ook mengen in welke websites geblokkeerd worden voor de Europese markt. Het moet daarom mogelijk zijn om hostnames van URL’s te filteren naar ‘legale voorwaarden in de EU of nationale jurisdicties’ toe. Eveneens blokkeert de DNS-technologie schadelijke websites.

De resolver moet verder voldaan aan https, dnssec, dns-over-https en dns-over-tis. Bovendien zou een Europese DNS-infrastructuur de databescherming en privacy van bedrijven beter garanderen. Daartoe mag er geen winst worden gehaald uit persoonlijke gegevens en moet de verwerking van data binnen Europa plaatsvinden.

Geld binnen de EU houden

Naast dat alles wil de EU organisaties beschermen tegen de markt. Om een degelijke DNS-infrastructuur te krijgen, worden klanten in toenemende maten gedwongen bij buitenlandse bedrijven aan te kloppen. De EU ziet natuurlijk liever dat deze klanten hun geld niet verdwijnt naar niet-EU-landen.  Voor Belgische bedrijven is het ook mogelijk een lokale oplossing te kiezen van AXS Guard, dat bedrijf ging onlangs nog een samenwerking aan met Secutec om de DNS-technologie te verbeteren.

Uit de aanbesteding blijkt dat de EU van plan is om verschillende pakketten samen te stellen voor de resolver. Extra functies om beter beveiligd te zijn, krijgen geïnteresseerden dus tegen een meerprijs.

lees ook

AXS Guard: “Waarom meer betalen voor een internationale security-partner wanneer het goedkoper en lokaal kan?”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home