Microsoft geeft Windows-gebruikers meer vrijheid onder Europese regels

windows 11

Het wordt binnenkort makkelijker om Windows meer naar je zin aan te passen. Microsoft neemt zijn besturingssysteem grondig onder handen, om het de Europese beleidsmakers naar de zin te maken.

In maart volgend jaar moeten de poortwachters die zijn aangeduid voor Digital Markets Act zich beginnen houden aan nieuwe, strengere regels. Microsoft is er daar eentje van en gaat heel wat veranderingen aan Windows doorvoeren om tegen dan in orde te zijn. Het bedrijf lanceerde daarom een preview-update van Windows 11, versie 23H2. Je vindt die veranderingen de komende weken al geleidelijk aan als Build 22631.2787 in het Insider-kanaal Release Preview.

Waarom

De mogelijke veranderingen gaan soms, voor Microsoft, vrij ver. Gebruikers gaan heel wat zaken kunnen aanpassen en zelfs verwijderen. Zeker dat laatste is een opvallende maatregel, gezien de opdringerigheid die het bedrijf al eens aan de dag durft leggen wat betreft zijn producten.

Onder de DMA moeten grote technische bedrijven het toestaan dat gebruikers automatisch geïnstalleerde apps gewoon kunnen verwijderen als ze dat willen. De standaard instellingen van heel wat systemen moeten ook eenvoudig kunnen worden aangepast. Een aantal diensten van de poortwachters moeten ook toegankelijker zijn voor derde, kleinere partijen.

lees ook

Microsoft brengt Copilot ook naar Windows 10

Changes

Microsoft neemt die nieuwe regels ernstig, zo lijkt het. Het wordt bijvoorbeeld duidelijker wat het verschil is tussen apps en noodzakelijke OS-functies. Dat onderscheid ga je bij de instellingen, via de zoekfunctie of onder Start makkelijker kunnen zien. Je gaat ook makkelijker kunnen instellen in welke browser je een link opent, zoals bij Widgets.

Zaken die gebruikers in Windows volledig gaan kunnen verwijderen zijn:

  • Browser Microsoft Edge
  • Camera-app
  • Cortana (waarvoor al wel minder ondersteuning is)
  • Photos-app
  • Web Search van Microsoft Bing (en vervangen door een zoekmachine naar keuze)

Deze veranderingen gelden wel alleen voor de Europese Economische Ruimte. Inwoners van landen die een Brexit deden gaan daar bijvoorbeeld niet van kunnen profiteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home