Cyberaanvallen en ongeplande storingen blijven toenemen

cyberaanval

Meer dan de helft van bedrijven kreeg anno 2023 te maken met een recent datalek. Ook ongeplande storingen veroorzaakt door cyberaanvallen nemen toe, en worden steeds kostelijker.

Voor het State of Security 2023-rapport organiseerde Splunk een grootschalige rondvraag bij beveiligingsleiders van bedrijven. Uit de rondvraag blijkt duidelijk dat het risico op cyberaanvallen ook in 2023 blijft toenemen. 52 procent van de ondervraagden gaf eerlijk toe in de laatste twee jaar een datalek te hebben meegemaakt. In 2022 bleef dit percentage nog net onder de helft, in 2021 was dit nog 39 procent.

Maar liefst 87 procent van de bedrijven werd al eens het slachtoffer van ransomware, tegenover 79 procent in 2022. Dit gaat logischerwijs ook gepaard met meer storingen van IT-systemen veroorzaakt door cyberaanvallen. Gemiddeld maakt een organisatie er 22 per jaar mee, wat het gemiddeld 2,7 procent van de totale jaaromzet kost. Splunk berekende dat downtimes tot 365.000 dollar per uur kunnen kosten. Cyberaanvallen hebben ook een impact op de marktpositie en marktwaarde van een bedrijf.

De grootste uitdagingen die bedrijven zelf aankaarten, is een structureel tekort aan securitytalent binnen de organisatie. Dit is voor 88 procent van bedrijven een probleem. Maar ook het soms verwarrende aanbod aan beveiligingsoplossingen is een frustratie voor bedrijven. 64 procent van SOC-teams schippert van de ene oplossing naar de andere.

Samen staan we sterk

Het erkennen van de problemen is een eerste stap richting remediëring. De positieve noot in de studie van Splunk is dat bedrijven wel degelijk actie ondernemen om hun grootste security-uitdagingen aan te pakken. Bijna alle deelnemende bedrijven zeggen hun beveiligingsbudget jaarlijks te verhogen, 56 procent rapporteert een ‘significante groei’ in het budget.

De sleutel ligt echter in convergentie van beveiligingstechnologieën. 58 procent van de ondervraagden gelooft dat convergentie de zichtbaarheid van bedreigingen verhoogt, 55 procent ziet voordelen voor samenwerking in het reageren op bedreigingen. Daarnaast hebben bedrijven ook meer oog voor de beveiliging van hun toeleveringsketen en staat 95 procent meer open voor risicoanalyses door externe partijen.

Ook binnen de organisatie groeien teams meer naar elkaar toe. 80 procent van SOC’s zegt beter samen te werken met IT-operaties en CISO’s lijken eindelijk erkenning te krijgen van de rest van het C-level. Toch ontbreekt het nog aan algemene weerbaarheidsstrategieën: slechts 31 procent hanteert al een universele aanpak doorheen het hele bedrijf.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.