Het aantal zaken rond internetfraude kende voor het eerst sinds 2017 een daling van 4,5 procent. De Federale Politie gaat op zoek naar een verklaring op basis van een grootschalige enquête.
Het aantal internetfraudezaken in 2023 is gedaald met 4,5 procent, zo blijkt uit de jaarcijfers van de Federale Politie. Volgens cijfers van de jaren voordien was er een sterk stijgende tendens waar te nemen met bijna een verdrievoudiging van het aantal feiten tussen 2017 en 2022. De Federale Politie vraagt burgers om een grootschalige enquête in te vullen, om zo een verklaring te vinden voor deze paradoxale daling in 2023.
Internetfraude
Volgens de laatste jaarcijfers van de federale politie is er een daling van 4,5 procent geregistreerd in het aantal internetfraudezaken. In de jaren voordien was er nochtans een stijgende tendens waar te nemen met bijna een verdrievoudiging van het aantal feiten tussen 2017 (14 174) en 2022 (41 911).
Internetfraude omvat verschillende vormen van oplichting die via het internet gepleegd worden. Dit kan volgens de politie gaan over fraude bij online winkelen, een valse loterij, emotiefraude (valse liefdadigheid) of identiteitsfraude (diefstal en misbruik).
Paradoxaal
De Federale Politie noemt deze daling in 2023 van 4,5 procent paradoxaal in tijden van digitalisering en tast nog in het duister over de oorzaak ervan. Zijn burgers meer alert geworden voor internetfraude, doen de sensibiliseringscampagnes hun werk of zijn burgers minder bereid om aangiftes te doen?
Meerdere oorzaken kunnen aan de basis voor deze daling liggen. De Federale Politie wil hier duidelijkheid in scheppen en lanceert een nieuwe Veiligheidsmonitor die burgers kunnen invullen. Ze hopen op een maximale deelname aan deze enquête, om zo betrouwbare cijfers te kunnen verzamelen en hier lessen uit te trekken. De resultaten van deze veiligheidsmonitor worden in 2025 verwacht.