Opschudding in SIEM-markt door recente overnames

siem

De overnames van Splunk door Cisco en IBM QRadar door Palo Alto schudden de SIEM-markt door elkaar. Waar ligt de toekomst voor SIEM, en de cybersecurity-industrie in zijn geheel?

De cybersecuritymarkt is competitief en SIEM (Security Information Event Management) is daar altijd de belichaming van geweest. Volgens Gartner zijn er nu een twintigtal spelers in de markt die wedijveren voor de koppositie.

Recent is er echter veel veranderd in de markt. Enkele overnames en fusies tussen grote spelers lijken de verhoudingen in de SIEM-markt op zijn kop te zetten.

Splunk en QRadar

Cisco gooide in het vierde kwart van 2023 de stok in het hoenderhoek door de overname van Splunk aan te kondigen, een deal die in maart werd beklonken voor 28 miljard dollar. Het duo spreekt over een plan om de SIEM-oplossing van Splunk te bundelen in het SOAR-platform van Cisco dat focust op analytics uit cloud, netwerk en endpoint. Verder op de agenda staat ook een multicloud obervatieplatform.

Een maand later mengde Palo Alto zich in de debatten door QRadar over te nemen van IBM. Opnieuw wordt er gesproken om de SIEM-oplossing te integreren in het bredere portfolio van Palo Alto. Dat is volgens Gartner een indicatie van waar de toekomst van SIEM ligt.

“Wat het voor mij betekent, is dat IBM SIEM opgeeft en wil dat hun klanten overstappen naar XDR. Terwijl Palo Alto niet de technologie wil, maar gewoon de klanten van QRadar”, zegt analist Peter Firstbook tegen SDX Central.

lees ook

EDR, XDR of MDR: wat is de beste beveiligingsstrategie voor je bedrijf?

Domino-effect

Gartner voorspelt dat met de overnames van Splunk en QRadar de eerste dominosteentjes omvergeduwd zijn. Kleinere spelers in de markt zoals LogRhythm en Exabeam overwegen om de krachten te bundelen. Mogelijk zullen andere partijen het parcours van Splunk volgen en in zee gaan met één van de grote securityleveranciers, die in SIEM een nuttige toevoeging van het portfolio zien.

Die evolutie zal zich wellicht niet alleen in de SIEM-markt afspelen. De shift van on-prem naar cloudbeveiliging heeft de industrie veranderd. De cybersecurity-industrie zou in de komende jaren kunnen transformeren van een veelheid van kleinere, gespecialiseerde spelers naar een geconsolideerde markt met enkele grote spelers die geïntegreerde platformen aanbieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home