België claimt dat Chinese hackers overheid en leger aanvallen

china hackers

Drie groepen van Chinese cybercriminelen hebben zich diep geworteld in de systemen van de Belgische overheid en het nationale leger.

In een statement van de Belgische overheid wijst het naar drie hackerscollectieven die verantwoordelijk zijn voor de aanvallen. Volgens de overheid gaat het om Advanced Persistent Threat (APT) 27, 30 en 31, naar de buitenwereld beter bekend als respectievelijk UNSC 2814, GALLIUM en SOFTCELL.

De overheid treedt niet in detail hoe de aanvallen plaatsvinden, maar omschrijft ze als malafide cyberactiviteiten die een significante invloed hebben op de soevereiniteit, democratie, veiligheid en maatschappij omdat ze focussen op FOD Binnenlandse Zaken en Defensie.

De dienst Buitenlandse Zaken wijst de Chinese autoriteiten erop dat ze zich moeten houden aan de cybernormen die de VN heeft vastgelegd in 2015. “België zal niet toelaten dat het gebruikt wordt voor malafide cyberactiviteiten. We rekenen erop dat de nodige stappen worden genomen om de situatie te detecteren, onderzoeken en adresseren.”

Volgens The Register is de kans eerder klein dat dat zal gebeuren. Eerder deze maand claimden inlichtingendiensten MI5 en FBI dat China een gecoördineerde campagne handhaaft op grote schaal om handelsgeheimen en informatie te verkrijgen die volgens hen nodig is om zakelijk en geopolitiek competitief te zijn.

lees ook

Oorlog in cyberland: waarom absolute beveiliging een illusie is

Belgisch cybercommando

China heeft nog niet officieel gereageerd op de aantijgingen van België, maar de kans is heel groot dat het deze acties zal ontkennen. Vorige week organiseerde het nog de ‘World Internet Conference’ in eigen land. Chinees president Xi Jinping hamerde tijdens de conferentie op een “internationale community om samen een eerlijker, open, inclusief, veilig en stabiele cyberspace af te leveren wereldwijd.”

Het cybercommando waar het Belgische leger aan werkt, komt als geroepen. Eerder deze week raakte bekend dat de een volwaardige cybercomponent naast land, lucht, marine en medisch in de startblokken staat. Die afdeling komt als geroepen na de forse Log4Shell-aanval die het leger weken heeft gehinderd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home