Na de bestaande divisies binnen land, lucht, marine en medisch werkt het leger aan een vijfde cybercomponent. Eind september, begin oktober moet het cybercommando actief zijn.
Defensie wil al langer in België een volwaardige cyberpoot oprichten naast de huidige vier componenten. Admiraal Michel Hofman, stafchef van het Belgische leger, bevestigt aan Gazet van Antwerpen dat het cybercommando eind september, begin oktober klaar zal zijn.
De divisie haalde enkele honderden hoogopgeleide militairen en burgers aan boord om België te wapenen tegen cyberaanvallen. Origineel stond de cyberafdeling pas gepland voor 2025, maar Hofman vreesde dat dat te laat zou zijn. Het tempo werd sterk opgevoerd om later dit jaar al van start te gaan.
Naast defensieve, beschermende operaties aansturen kan het cybercommando op termijn ook offensieve operaties opzetten. In geval van een dreiging kan het leger ook een cyberaanval uitvoeren.
lees ook
Oorlog in cyberland: waarom absolute beveiliging een illusie is
De krapte op de arbeidsmarkt was ook voor defensie een flinke uitdaging om operationeel te geraken. Volgens Hofman speelde ook de moeizame procedure bij Defensie in het nadeel om burgers met een welbepaalde kennis aan te werven. “Het gaat om erg langdradige procedures, wat kandidaten ontmoedigt.” Op termijn wil het cybercommando doorgroeien naar een volwaardige cybercomponent naast land, lucht, marine en medisch.