Apple lanceert privacyvriendelijke inlogmethode als alternatief voor Google en Facebook

Apple heeft maandag tijdens de Worldwide Developers Conference (WWDC) de nieuwe inlogmethode ‘Sign In with Apple’ geïntroduceerd. Gebruikers kunnen zich authenticeren voor apps zonder al te veel persoonlijke gegevens met derden te delen.

Volgens Apples softwarebaas Craig Federighi is het een alternatieve manier voor het instellen van een permanente gebruikersnaam en wachtwoord voor een bepaalde service. ‘Sign In with Apple’ is zo ontwikkeld dat het apps omleidt naar een speciaal aangemaakt e-mailadres dat door Apple wordt beheerd.

Derden krijgen dus niet het directe e-mailadres van de gebruiker te zien. De verschillende omleidingsadressen per app maken het vrij complex voor externe partijen om informatie te correleren door e-mails te vergelijken. Bovendien wordt de verbinding met een app direct verbroken door de omleiding te verbreken. 

Privacybewust alternatief

Apple gaat hierin een stap verder dan Facebook en Google, die beide een soortgelijke tool aanbieden, aldus The Verge. Waar Google en Facebook gebruikers van hun single sign-on (SSO) koppelen aan bredere advertentieprofielen, is de service van Apple naar eigen zeggen ontworpen om alleen de minimaal noodzakelijke gegevens te geven. Het is een volgende stap van de computergigant om zichzelf te profileren als een privacybewust alternatief.

Daarnaast kan de nieuwe SSO-tool problemen opleveren voor zowel Facebook als Google. Deze door advertenties gefinancierde bedrijven maken vaak gebruik van SSO-systemen om hun eigen code en API-calls te bundelen in externe apps, waardoor ze een schat aan gegevens verzamelen.

‘Sign In with Apple’ is beschikbaar in zowel apps als op internet. Voor nu is het onduidelijk of Apple van plan is om op termijn geld te verdienen met het systeem.

Gerelateerd: Apple kondigt nieuwe Mac Pro met modulair concept aan

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home