9 jaar gevangenisstraf voor ex-Microsoftwerknemer die 10 miljoen dollar stal

Van grote villa naar kleine cel

Een ex-werknemer van Microsoft in de VS is veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. Hij misbruikte zijn rol binnen het bedrijf om 10 miljoen dollar te stelen en probeerde zijn collega’s verdacht te maken voor de misdaad.

Volodymyr Kvashuk, een voormalig werknemer van Microsoft, vliegt voor negen jaar de gevangenis in. Een Amerikaanse jury veroordeelde de man wegens de diefstal van 10 miljoen dollar van Microsoft. De crimineel moet 8,3 miljoen terugbetalen en wordt na zijn straf misschien gedeporteerd naar Oekraïne.

Kvashuk werkte aanvankelijk als freelancer voor Microsoft alvorens in 2016 in dienst te treden. In 2018 ontdekte het bedrijf de diefstal. De man had testprivileges binnen Microsoft en die misbruikte hij om digitale goederen met een duidelijke geldwaarde te stelen. Het ging onder andere om geschenkbonnen. Kvashuk misbruikte drie test-accounts gelinkt aan zijn collega’s om de diefstal uit te voeren.

Villa aan een meer

Hij verkocht de bonnen online en leidde het geld om via een bitcoin-account om het zo uiteindelijk op zijn eigen bankrekening te krijgen. De ex-werknemer kocht er onder andere een huis mee aan de oevers van een meer ter waarde van 1,6 miljoen dollar en een Tesla voor 160.000 dollar.

Kvashuk gebruikte geavanceerde technieken om zijn diefstal en het geld te verstoppen en hoopte zelf buiten schot te blijven via het gebruik van accounts van collega’s. De technische zaak werd desalniettemin grondig uitgeklaard door de openbare aanklager in de VS, die de poging om collega’s zwart te maken als een verzwarende omstandigheid zag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home