DNS-diensten waren het belangrijkste doelwit van aanvallen op telecomnetwerken het afgelopen jaar. Ook elementen van de netwerkinfrastructuur, zoals bandbreedte en netwerkprotocollen en on-premise applicaties waren een populair doelwit voor aanvallen. Dat blijkt uit het Annual Industry Survey van Telecoms.com.
Om zich dit jaar beter te beschermen, verhogen veel telecombedrijven hun security-budgetten. Zo geeft ruim driekwart van de respondenten aan dat het beveiligingsbudget dit jaar gelijk of hoger is dan vorig jaar. Een kwart zegt zelfs dat het budget flink omhoog gaat.
Tijdens de eerste golf van de coronapandemie steeg DDoS-verkeer met 50%, blijkt uit een onderzoek van Nokia. Daarom richten de meeste telecombedrijven (47%) zich voornamelijk op het verdedigen tegen DNS DDoS-aanvallen. Een kleine 40% wil zich vooral richten op bescherming tegen Advanced DNS aanvallen. Verder nemen bedrijven zich voor de nodige aandacht te besteden aan bescherming tegen DNS protocol aanvallen en misbruik van DNS protocollen.
Telecombedrijven zien cloudbeveiliging als grootste uitdaging
Aanvallen op DNS-services kwamen vorig jaar het meest voor, maar ze werden niet gezien als de meest lastige aanvallen. Volgens de respondenten ligt de grootste uitdaging qua beveiliging bij de bescherming van cloud-gebaseerde apps en cloud-infrastructuur. Ook zien telecombedrijven het als een uitdaging om hun netwerkinfrastructuur en on-premises apps en infrastructuur te beveiligen. DNS-services komen pas op de vierde plaats in de lijst met grootste uitdagingen.
Volgens Bart Salaets, Senior Director of Solutions Engineering bij F5 kunnen deze bevindingen betekenen dat telco’s hun DNS services security op orde hebben. Een andere optie is dat ze de uitdaging onderschatten. Volgens Salaets vinden telecombedrijven het waarschijnlijk vooral lastig om hun cloud infrastructuur en applicaties te verdedigen door het feit dat ‘cloudificatie’ nog relatief nieuw is voor telecombedrijven.
Uit het Annual Industry Survey blijkt dat 27% van de respondenten de beveiligingsdiensten gebruikt die bij de overstap naar een publieke cloud provider worden aangeboden. Een kwart gebruikt externe cloud-gebaseerde beveiligingsdiensten. Een andere 29% gaf aan voorlopig nog niet van plan te zijn om applicaties naar de publieke cloud te migreren.