Xerox geeft vijandige overnamepoging HP Inc op

Xerox roept economische onzekerheid in als excuus om zijn vijandige overnamepoging van het veel grotere HP Inc. stop te zetten. Daarmee komt er een einde aan een maandenlange saga die beide bedrijven meer kwaad dan goed deed.

Xerox trekt zijn overnamebod voor HP Inc. terug. Dat weet Reuters. Het printerbedrijf wilde het veel grotere HP inlijven voor 35 miljard dollar. Xerox zelf is in termen van omzet ongeveer zes keer kleiner dan HP en wordt op financiële markten zes keer lager gewaardeerd. De raad van bestuur van HP vond de overnameplannen van het begin af aan dwaas en wees alle avances telkens unaniem af. Verder voorzag de raad maatregelen om een vijandige overname zo moeilijk mogelijk te maken.

Praktisch onhaalbaar bod

Het bod waar Xerox aandeelhouders uiteindelijk rechtstreeks mee wilde verlekkeren, bestond voor een groot stuk van geleend geld, vergezeld van een stuk Xerox-aandelen. De recente beurscrash maakte echter dat het Xerox aandeel een flinke duik nam, waardoor het bod praktisch niet meer haalbaar leek. Toch wilde het bedrijf doorgaan met z’n plannen. Concreet stond op de agenda dat Xerox eigen bestuurders zou voorstellen aan de aandeelhouders van HP, in de hoop zo de raad van bestuur te vervangen door mensen die de overnameplannen goed gezind waren.

De hele overname verdwijnt nu voorgoed in de vuilbak. Xerox zelf claimt dat het HP Inc. niet naar waarde kan schatte tijdens deze crisis, aangezien dat bedrijf zijn boeken nooit deelde. Zo kan Xerox naar eigen zeggen de impact van de coronacrisis onvoldoende bepalen.

Speelbal van investeerders

In de praktijk is het waarschijnlijker dat Xerox met de coronapandemie de zondebok heeft gevonden die het nodig had. De overnameplannen waren duidelijk geïnspireerd door investeerders met als doel kortetermijnwinst te boeken. Wie beide bedrijven goed onder de loep nam, zag weinig van de door Xerox beloofde synergie. Het eindresultaat van een succesvolle overname zou een bedrijf zijn dat plots opgezadeld is met een immense berg schulden, onder leiding staat van een management dat al jaren dalende omzet laat optekenen, relevantie verliest in de markt en geen affiniteit heeft met personal devices zoals laptops in pc’s, terwijl dat departement goed is voor het gros van de omzet van HP Inc.

De enige echte verliezer van de mislukte overnamepoging is de steenrijke investeerder Carl Icahn. Hij bezit een groot aandeel in beide bedrijven en is de katalysator achter de hele onderneming. Icahn leek vooral snelle winst de willen boeken met geen enkele ambitie om een overname op de lange termijn te bekijken. Voor Xerox en HP is de afloop van het verhaal al bij al goed nieuws. Beide bedrijven kunnen hun energie nu opnieuw volledig in zichzelf steken op een moment dat zoiets belangrijker is dan ooit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home