Verenigd Koninkrijk verzet zich tegen overname Figma door Adobe

figma

De Britse marktregulator ziet te veel gelijkenissen tussen het aanbod van Figma en Adobe. Een vervolgonderzoek zet de overname nog een tijdje ‘on hold’.

CMA, de Competitions and Market Authority van het Verenigd Koninkrijk, kondigt aan een ‘fase 2’-onderzoek op te starten naar de overname van Figma door Adobe. Dat betekent simpel gezegd dat de regulator er niet voor staat te springen. De CMA gaf op dertig juni een negatief advies, waarna beide partijen nog de kans kregen de autoriteit te overtuigen. Dat is dus niet gelukt, waardoor een volgend onderzoek nodig is.

Het probleem zit in de grote gelijkenissen tussen het aanbod. Figma was één van de weinige online designsoftwarepakketten die echt kan concurreren met Adobe. Volgens de CMA zijn Figma en Adobe XD nagenoeg identiek, wat het verdwijnen van Figma een slechte zaak zou maken voor concurrentie in die marktniche. Adobe heeft beloofd dat het na de overname een gratis versie van Figma zal blijven aanbieden, maar die belofte is niet voldoende om de autoriteiten te overtuigen.

Geduld is een schone deugd

Het tweede onderzoek zal lopen tot december, waarna de CMA zich definitief voor of tegen de overname zal uitspreken. Op 7 augustus weten we of de Europese Unie ook naar een fase 2-onderzoek zal overschakelen. Adobe en Figma maakten de deal in september 2022 bekend, maar de eindmeet is nog lang niet in zicht.

Soms loont het wel om een beetje geduld te hebben. Zo heeft Broadcom meer dan een jaar lang ongeduldig op groen licht moeten wachten om VMware over te nemen. Nu lijkt die gecontesteerde deal zich eindelijk te kunnen doorzetten. Adobe hoeft de hoop dus nog niet op te geven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home