Windows 10 op ARM krijgt niet langer emulatie voor x64-apps

Wie graag de ARM-versie van Windows wil gebruiken om x64-apps te draaien, moet verplicht Windows 11 omarmen.

Microsoft verrast alle Windows 10 op ARM-gebruikers door de langverwachte emulatie voor x64-applicaties uiteindelijk doorschuift naar Windows 11 op ARM (dat nu beschikbaar is). Die zet is opvallend, omdat de emulatie al een jaar in test beschikbaar is op de ARM-versie van Windows 10. De functie wordt eruit gehaald in toekomstige updates voor Windows Insiders. Wie geen test-account draait op zijn ARM-machine, mist niets omdat de functie nog in bèta zit.

In een blogbericht laat Microsoft weten dat de functie wel onmiddellijk beschikbaar is voor Windows 11 op ARM. Wie de functie vandaag al gebruikt op de ARM-versie van Windows 10, moet verplicht upgraden om geen functionaliteit te verliezen.

Ondanks de plotse wijziging benadrukt Microsoft wel dat het Windows 10 op ARM blijft ondersteunen tot 14 oktober 2025. De softwaregigant geeft geen expliciete reden waarom enkel Windows 11 op ARM de nieuwe functie krijgt, maar het versnelt op dit ogenblik wel gevoelig de uitrol van Windows 11 naar compatible systemen.

Windows 11 op ARM meer succes?

Of Windows 11 op ARM succesvoller zal zijn dan Windows 10, valt voorlopig af te wachten. Windows 10 op ARM werd in 2019 met veel ambitie samen met de Microsoft Surface Pro X op de markt gezet als de nieuwste energiezuinige versie van Windows voor mobiele toestellen. Twee jaar later staat Microsoft nog grotendeels alleen in het verhaal. Er was dit jaar zelfs geen ruimte voor een nieuw model van de Surface Pro X, enkel een nieuw instapmodel zonder 4G.

In schril contrast staat Apple met macOS dat eind 2020 MacBooks leverde met een eigen ARM-gebaseerde Apple M1-chip. Dit najaar volgden de Apple M1 Pro en M1 Max met indrukwekkende prestaties die Intel en AMD schrik moeten aanjagen. Tegen eind 2022 is de hele Mac line-up overgeschakeld op ARM, inclusief de krachtige high-end workstations.

Sinds deze week stelt Microsoft een minipc met Qualcomm ARM-chip beschikbaar voor ontwikkelaars. Vandaag maakt Qualcomm ook bekend dat het een ARM-chip wil bouwen die kan concurreren met de Apple M1-chips tegen 2023. Afwachten wat Microsoft in tussentijd kan realiseren om niet te ver achterop te hinken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home