Microsoft Surface Pro X krijgt goedkoper wifi-instapmodel

Microsoft blijft gestaag zijn ARM-pc verder ontwikkelen. De nieuwe Microsoft Surface Pro X krijgt een nieuw instapmodel zonder 4G-connectiviteit.

De Microsoft Surface Pro X is het antwoord op de ARM-versie van macOS nog voor die er was. De eerste versie in 2019 beloofde een volledige Windows 10-ervaring op een ARM-chip, en slaagde daar grotendeels in dankzij x86-emulatietechnologie. Sinds vorig jaar voegde Microsoft ook 64-bit-ondersteuning toe via emulatie, wat betekent dat het toestel nu alle software kan draaien die vandaag op een traditionele Windows-pc draait.

Microsoft legt in tegenstelling tot Apple niet al zijn eitjes in de ARM-mand en blijft daarom Windows op ARM aan een gestaag tempo ontwikkelen. Het gaf zelfs Apple prioriteit met een Office ARM-versie terwijl Windows-gebruikers tot op vandaag nog steeds moeten wachten en via minder efficiënte emulatie moeten werken.

De nieuwe Microsoft Surface Pro X is identiek aan zijn voorganger, met volgens Microsoft dezelfde SQ2-chip als vorig jaar. Dat is verrassend, aangezien algemeen werd verwacht dat er een nieuwe Microsoft SQ3-chip in zou zitten. Die is volgens Wccftech tot 60 procent sneller dan zijn voorganger en staat qua prestaties gelijk aan een Intel Core i7-1160G7, een 10nm 4-corechip. De SQ3-chip wordt in samenwerking met Qualcomm gemaakt en is mogelijk gebaseerd op het nieuwe Snapdragon 8cx Gen 3-platform dat op een 5nm-proces wordt gebakken.

Het grote nieuws tijdens het Surface-event is de beschikbaarheid van een aparte wifi-versie om de prijs te drukken. Het nieuwe model is vanaf begin 2022 beschikbaar bij ons en kost 949 euro inclusief btw. Afwachten of de upgrade met de SQ3-chip met de lancering van de wifi-versie wordt doorgevoerd.

Tijdens het Surface-event heeft Microsoft nog heel wat andere aankondigingen gedaan. Zo presenteerde het de langverwachte redesign van de Surface Pro 8 en de Surface Duo 2 smartphone met twee schermen. De verrassing van de avond was de Surface Laptop Studio, de vervanger van de Surface Book line-up.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home