Windows op ARM krijgt levenslijn van Microsoft met nieuwe devkit

Sinds de lancering van Windows 10 op ARM in 2019 boekt het platform weinig vooruitgang. Om opnieuw wat animo te genereren, lanceert Microsoft een goedkope devkit in samenwerking met Qualcomm.

Herinner jij je nog Windows 10 op ARM? Het besturingssysteem werd in 2019 met veel ambitie samen met de Microsoft Surface Pro X op de markt gezet als de nieuwste energiezuinige versie van Windows voor mobiele toestellen. Twee jaar later staat Microsoft nog grotendeels alleen in het verhaal. Er was dit jaar zelfs geen ruimte voor een nieuw model van de Surface Pro X, enkel een nieuw instapmodel zonder 4G.

In schril contrast staat Apple met macOS dat eind 2020 MacBooks leverde met een eigen ARM-gebaseerde Apple M1-chip. Dit najaar volgden de Apple M1 Pro en M1 Max met indrukwekkende prestaties die Intel en AMD schrik moeten aanjagen. Tegen eind 2022 is de hele Mac line-up overgeschakeld op ARM, inclusief de krachtige high-end workstations.

Microsoft krijgt Windows 10 op ARM (en binnenkort de ARM-versie van Windows 11) echter niet op rails. De pc-fabrikanten hebben er geen oor naar en ook ontwikkelaars maken geen aparte ARM-versies van Windows-software. Die laatste wil Microsoft nu steunen door een goedkopere ARM-ontwikkelkit ter beschikking te stellen in de Amerikaanse Microsoft Store. Voor 219 dollar kan je een minipc kopen met heel wat aansluitingen, 4 GB RAM, 64 GB opslag en een Qualcomm Snapdragon 7c ARM-chip.

Microsoft stelt deze ontwikkelkit veel te laat beschikbaar. Het ARM-schip is vertrokken met Apple als kapitein, maar Microsoft staat nog op de kade. Fans kunnen hopen dat de ARM-versies voor macOS hun weg vinden naar Windows 10 op ARM, maar met het uiterst beperkte marktaandeel lijkt ons het sop de kolen niet waard.

lees ook

Microsoft kondigt Windows 11 SE aan voor het onderwijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home