Qualcomm wil pc-chip bouwen die concurreert met M-reeks van Apple

Qualcomm kondigt aan dat het tegen 2023 een ARM-chip voor pc’s wil lanceren die de strijd kan aangaan met de M-chips die Apple zelf bouwt voor zijn laptops.

Qualcomm wil zich focussen op pc-processors. De chipdesigner kondigt aan tegen 2023 een pc-chip te willen bouwen die de reeks van M-chips van Apple kan evenaren. Dat zegt de CTO van het bedrijf op de jaarlijkse investor day volgens The Verge. Het product moet laptopbouwers de mogelijkheid geven om een ARM-gebaseerde Windows-pc in elkaar te zetten die rechtstreeks concurreert met de MacBooks van Apple.

Nuvia

Veel details over de nieuwe chip of chipreeks verklapt Qualcomm nog niet. We weten al wel dat het om een SoC gaat die onder andere CPU en GPU op één microchip combineert, naar analogie met de processors die Qualcomm vandaag al voor smartphones bouwt. Daartoe krijgt de Adreno-GPU van de chipspecialist een boost. Die moet op termijn krachtig genoeg worden op gaming op desktops te ondersteunen.

Verder wordt de nieuwe pc-chip ontwikkeld door het team achter Nuvia. Qualcomm nam Nuvia begin dit jaar over voor 1,4 miljard dollar. De start-up hield zich bezig met de ontwikkeling van serverchips gebaseerd op de ARM-architectuur. Het bedrijfje richtte zich daarbij op eigen designs compatibel met ARM, en dus niet op de voorgekauwde Cortex-designs van Arm zelf. Nuvia kan die expertise nu gebruiken om een krachtige ARM-desktop-CPU te ontwikkelen.

Tweede poging

Qualcomm probeerde eerder al samen met Microsoft door te breken op de pc-markt. Het idee van ARM-gebaseerde laptops werd door hen gepionierd, en niet door Apple. Qualcomm koos er destijds voor om zijn Snapdragon-reeks van mobiele chips door te ontwikkelen met pc’s in het achterhoofd. Dat resulteerde in de Snapdragon 8cx-chipreeks en de SQ1 en SQ2-chips in de Surface X. Die processors zijn weliswaar zuinig, maar kunnen zich op het vlak van prestaties niet meten met Intel Core- of AMD Ryzen-chips.

Apple liet met de introductie van zijn M1-processor zien dat het wel mogelijk is om een ARM-chip voor pc’s te bouwen die zowel zuinig als krachtig is. Als Qualcomm een rol wil spelen binnen het ARM-ecosysteem voor pc’s, moet het de verwachtingen gecreëerd door Apple minstens evenaren.

Software

Daar is natuurlijk ook een rol weggelegd voor Microsoft, dat ARM op zijn zachtst gezegd slechts heel halfslachtig omarmt. Hoewel Microsoft Apple voor was met de sprong naar ARM, blijft de ondersteuning voorlopig erg beperkt. Redmond kan softwarefabrikanten voorlopig niet uitleggen waarom ze hun programma’s voor Windows voor ARM moeten schrijven, terwijl Windows op x86 het dominante en superieure platform is. Het bedrijf lijkt bij momenten zelf te vergeten dat het de ambitie heeft ARM te ondersteunen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home