USB en Thunderbolt worden één in nieuwe USB4-standaard

Binnen enkele maanden wordt de USB4-standaard formeel uitgerold. De eerste compatibele toestellen verwachten we vanaf 2020. De standaard integreert Thunderbolt 3 en belooft eenvoudiger te zijn dan de verwarrende soep die USB 3 vandaag is.

Intel schenkt zijn Thunderbolt 3-standaard aan de USB Promoter Group. Daarmee stapt de fabrikant af van het eigendom van de standaard en hoeven er geen licentiekosten meer betaald te worden om hem te integreren. De USB Promoter Group kondigde daarop prompt de geplande lancering van een nieuwe USB-standaard aan. USB4 wordt deze zomer verwacht en komt de facto met Thunderbolt 3-integratie. Dat betekent dat het voor fabrikanten van externe apparatuur eenvoudiger wordt om een supersnelle verbinding aan te bieden. Zo evolueren we hopelijk naar een USB-landschap dat opnieuw iets overzichtelijker is.

Onnodig verwarrend

USB 3 is dat immers allesbehalve. Intussen bestaan er drie variaties op USB 3. De eerste versie, geboren als USB 3.0, heeft een maximale transfersnelheid van 5 Gbps, en heet intussen USB 3.2 Gen 1. Vervolgens rolde de USB Promoter Group USB 3.1 uit, dat vandaag USB 3.2 Gen 2 heet. Die variatie op USB 3 kan met 10 Gbps aan data overweg. De nieuwste versie, die minder dan een week geleden werd aangekondigd, heet USB 3.2 Gen 2×2, en heeft een maximale transfersnelheid van 20 Gbps.

De standaarden staan los van de gebruikte poort: USB 3 lanceerde nog op een klassieke USB-poort (Type-A), al is de Type-C-poort vandaag couranter. Die veelzijdige poort ondersteunt trouwens meer dan USB alleen. Het is vandaag al mogelijk om een aansluiting dubbel dienst te laten doen als USB-poort en Thunderbolt 3-poort. Daarvoor moesten fabrikanten wel een licentievergoeding aan Intel betalen.

Een Type-C-poort op een laptop kan zo alles ondersteunen van USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0 dus) met 5 Gbps, tot USB 3.2 Gen 2×2 én Thunderbolt 3. Om de zaken nog interessanter te maken, ondersteunen alle Thunderbolt 3-variaties ook Displayport om een scherm mee aan te sluiten. Omdat de USB Promoter Group om onverklaarbare redenen besloot om wel versies te gebruiken in zijn benaming, maar oudere standaarden dan plots mee nieuwe namen te geven, die doen uitschijnen dat ze deel uitmaken van de nieuwe versie, moet je als consument al erg goed geïnformeerd zijn om te weten wat er gaande is.

Sneller en duidelijker

Met USB4 komt daar normaal gezien verandering in. USB4 heeft een maximale transfersnelheid van 40 Gbps, is altijd Thunderbolt 3-compatibel, en kan altijd overweg met externe schermen. Met één kabel kan je verschillende apparaten aansturen. Denk daarbij aan scenario’s waarbij je extern scherm dienst doet als dock. Natuurlijk is de standaard achterwaarts compatibel.

Na de officiële lancering van de standaard deze zomer zal het vermoedelijk nog tot 2020 duren voordat de eerste fabrikanten USB4 op hun toestellen integreren. We voorzien een nodeloos complexe periode waarin USB4 en variaties van USB3 naast elkaar zullen bestaan op laptops op identiek uitziende USB-Type-C-aansluitingen. Zodra we die zijn doorgekomen, en USB4 echt standaard wordt, kunnen we hopelijk genieten van een snelle aansluiting via een alomtegenwoordige poort, zonder dat er een panel van experts nodig is om uit te klaren wat de poort nu precies kan op een gegeven toestel.

Gerelateerd: USB 3.2 met 20 Gbps komt dit jaar naar high-end laptops

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home