Oppo lanceert ColorOS 14 met meer AI en verbeterde interface

Telefoonfabrikant Oppo kondigt ColorOS 14 aan. Dat nieuwe besturingssysteem, gebouwd op Android 14, bevat nieuwe design-elementen, AI-functies, een betere bescherming van foto’s en prestatie-optimalisaties.

Chinese telefoonbouwer Oppo introduceert ColorOS 14. Dat nieuwe besturingssysteem is gebaseerd op Android 14 en is een soort van verjaardagseditie. De eerste versie van ColorOS dateert immers van 2013. Voor deze jubileum-versie bouwt Oppo verder op ColorOS 13 (en dus Android 13).

Strakker design

Zo verandert de designtaal niet, maar verfijnt Oppo het Aquamorphic Design geïntroduceerd met ColorOS 13. De focus ligt daarbij vooral op geluid. Oppo ging te rade bij professionals voor de ontwikkeling van nieuwe geluidseffecten en ringtones. Dat ligt in lijn met de focus op audio die Oppo een tijdje heeft, en onder andere leidde tot een samenwerking met componist Hans Zimmer in 2021.

Ook de visuele interacties zijn verbeterd. Dat gebeurt aan de hand van nieuwe bubbels en panelen die op intuïtieve wijze groter en kleiner worden.

Geen tech-gerelateerde aankondiging is vandaag die naam waardig zonder een AI-component en ook Oppo stelt niet teleur. ColorOS 14 bevat verschillende nieuwe AI-functies, waarmee je onder andere eenvoudiger tekst en afbeeldingen kan selecteren, of zelfs direct van op een afbeelding of gepauzeerde video een onderwerp zoals een persoon of dier kan wegknippen. Die functionaliteit is volgens Oppo zelf uniek voor telefoons op dit moment.

Efficiënter

Langs de prestatie-kant krijgt de Trinity Engine een update. Die omvat verschillende slimme trucjes om de prestaties van een smartphone op te krikken, zonder dat de batterij daaronder lijdt. Denk aan ROM Vitalization, waarbij ruimte wordt bespaard door apps te comprimeren, of RAM Vitalization waarbij meer apps actief kunnen blijven en wisselen vlotter gaat. Frequent gebruikte apps blijven zo volgens Oppo tot wel 72 uur actief op de achtergrond.

CPU Vitalization zorgt er dan weer voor dat de juiste balans tussen prestaties en stroomverbruik wordt gevonden. Die functionaliteit gaat hand in hand met Smart Charging, waarbij AI helpt om onnodig slijt op de batterij te voorkomen door aan te passen hoe het toestel oplaadt.

Fotobescherming

Tot slot valt Picture Keeper op. Dat is een functie die voorkomt dat applicaties hun toegang tot je foto’s misbruiken. Via de tool moeten applicaties telkens opnieuw toegang vragen tot specifieke foto’s, zodat bepaalde kiekjes beter worden afgeschermd.

Oppo start per direct met de uitrol van ColorOS 14 in bèta bij onder andere de Find X5-reeks, de Reno10-reeks, de Reno8-reeks en de Oppo A77. De uitrol van de finale versie volgt wanneer eventuele bugs zijn platgetrapt, enkele weken later.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home