Nvidia toont kleine externe GPU voor wie ook onderweg AI wil trainen

Nvidia en ADLink tonen de Pocket AI. Dat is een klein doosje met daarin een Ampere-GPU die je via Thunderbolt met je laptop kan verbinden.

Wat als het kriebelt en je wil een AI-model trainen, maar je hebt je workstation niet bij de hand? Dan sluit je de Pocket AI via Thunderbolt 3 aan op je laptop. Zo redeneren ADLink en Nvidia met de introductie van een klein doosje met daarin een Nvidia Ampere A500-GPU. Het ding past in een behuizing van 2,5 cm op 10,6 cm op 7,2 cm en weegt 250 gram.

Die grafische kaart is geen extreme krachtpatser. Ze komt met 4 GB GDDR6-geheugen, 2.048 Cuda-kernen, 64 Tensorkernen en zestien RT-kernen. Nvidia stelt dat de kaart een rekenkracht van 6,54 TFlops haalt in FP32-prestaties. Wie meer bekend is met GeForce, zal ze herkennen als een variant van de RTX 3050. Het TDP bedraagt 25 watt.

Aanvulling voor dunne laptop

Hoeveel AI je met die specificaties kan trainen, is nog maar de vraag. De Pocket AI biedt in ieder geval significant meer rekenkracht dan de interne GPU van een moderne Intel- of AMD-processor. Het ding is wel handig voor mensen met een ultrabook die af en toe de extra pk’s van een GPU willen, zonder dat ze daarvoor een nieuwe dikkere bak moeten kopen.

In de praktijk zal de Pocket AI volgens ons niet echt dienen voor gebruik onderweg, maar eerder netjes staan op je bureau thuis of op het werk. Wie de Pocket AI toch overal mee naartoe wil slepen, kan de GPU in een extra veilige rubberen behuizing stoppen. Het is helaas niet duidelijk hoe en waar je de Pocket AI bij ons kan verkrijgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home