Microsoft brengt Windows en LinkedIn in lijn met DMA

microsoft mwc

Niemand staat boven de wetten van de DMA, ook Microsoft niet. Microsoft lijst de aanpassingen op die aan het Windows en LinkedIn gedaan heeft om de platformen conform de Europese wetgeving te krijgen.

Op 7 maart is de Europese Digital Markets Act ingegaan. De nieuwe wetgeving heeft als doel om het speelveld in de technologiesector weer meer gelijk te trekken en het concurrentievoordeel van grote techreuzen in te perken. Voor bedrijven zoals Google, Apple en ook Microsoft betekent dat zij hun diensten niet onbeperkt aan elkaar mogen koppelen en agressief opdringen aan gebruikers. In een blog legt Microsoft wat de DMA concreet betekent voor Windows.

lees ook

Microsoft-topman neemt Apple en Google op de korrel: “Wij bieden ontwikkelaars wél keuze”

De meest opvallende wijziging voor gebruikers is dat je voorgeïnstalleerde systeemapps eenvoudiger zal kunnen verwijderen uit Windows. Denk daarbij aan de browser Edge, die door Microsoft op allerlei manieren aan Windows-gebruikers woerd opgedrongen, maar ook de Bing-functionaliteit in de taakbalk, de Foto’s-app en Cortana (door Microsoft al zelf richting de uitgang begeleid). Microsoft opent ook de deuren van het Start-menu, de zoekbalk en de Widgets-app voor toepassingen van derde partijen. Deze aanpassingen werden sinds november al getest via het Insiders-kanaal.

De DMA legt ook regels op ten aanzien van dataverwerking. Een aanbieder van meerdere applicaties, zoals Microsoft, mag niet zomaar gebruikersdata over die apps transfereren. Vroeger meldde Windows je automatisch aan bij andere Microsoft-diensten, maar dit stopt dus vanaf nu. Bijgevolg mag Microsoft dus ook niet meer Windows-gebruikersdata voeden aan die andere diensten. Data die je pc verzamelt van externe applicaties, mag Microsoft ook niet langer meer gebruiken tegen de aanbieders van de platformen.

LinkedIn

Microsoft is ook eigenaar van LinkedIn en is er dus ook verantwoordelijk voor dat het zakelijke sociale medium conform de DMA-richtlijnen is. De belangrijkste aanpassingen voor LinkedIn liggen in de manier waarop het platform met je persoonlijke data omgaat. Gebruikers in de EU kunnen het platform eenvoudiger loskoppelen met verwante LinkedIn-diensten. LinkedIn voegt ook nieuwe API’s toe voor gewone gebruikers en beheerders van bedrijfspagina’s om eenvoudiger toegang te krijgen tot de gegevens die LinkedIn over hen bezit.

Voor Bing en Edge wist Microsoft een uitzondering te bekomen, omdat de diensten een voldoende klein marktaandeel hebben in hun respectievelijke markt om niet als een grote speler gezien te worden. Die vrijstelling houdt dus niet in dat Microsoft nog vrij spel krijgt met zijn zoekmachine en browser in Windows.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home