Microsoft maakt finaal komaf met Cortana in Windows maar houdt AI

cortana

Microsoft stopt vanaf deze maand met ondersteuning voor Cortana in Windows. Veel functionaliteit zal echter op een andere manier beschikbaar blijven.

Microsoft stopt de ondersteuning van Cortana in Windows. De AI-assistent verdwijnt als losstaande tool in het besturingssysteem. Microsoft wil het kind echter niet met het badwater weggooien en behoudt wel heel wat slimme functionaliteit, maar dan op andere manieren.

Zo kan je nog steeds virtuele hulp vragen met taken, mails of het beheer van je agenda, en blijft Cortana wel aanwezig in Teams en Outlook voor mobiel. Ook het Microsoft Teams-display en Microsoft Teams rooms behoudt Cortana.

Alternatieven

Het verlies van Cortana wordt deels opgevangen door Voice Access in Windows 11, waarmee je de computer met stem kan bedienen. Langs de andere kant was Cortana stilaan voorbijgestreefd door Bing Chat, dat zich als slimmere AI-assistent opwerpt.

Tot slot sleutelt Microsoft aan de Microsoft 365 Copilot, die AI verregaand zal integreren met productiviteitstools. De Copilot zal een stuk geavanceerder zijn dan Cortana, al is Microsoft niet van plan om die functionaliteit gratis te integreren in Windows. De generatieve AI-oplossing geldt dus enkel als vervanging voor bedrijven die ervoor willen betalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home