Intrede iOS 17.4 opent deuren voor EU-gebruikers 

De nieuwe iOS 17.4 update van Apple is vanaf nu beschikbaar. Naast handige nieuwe functies opent het ook de deuren naar alternatieve iOS-appwinkels dankzij de DMA.  

Apple’s iOS 17.4 update voegt nieuwe functies toe aan onder andere de Podcasts-app, Siri, de muziekherkenningsfunctie, nieuwe API’s voor contactloos betalen en meer. Daarnaast biedt het ook de mogelijkheid om alternatieve app-marktplaatsen en app-downloads aan te bieden aan EU-gebruikers. Apple voert deze wijzigingen door in het licht van de Digital Markets Act (DMA), die op 6 maart van kracht gaat. Mobivention staat vanaf 7 maart al paraat met een eigen iOS-appwinkel.  

iOS 17.4: wat is er nieuw?

Naast de door DMA aangedreven wijzigingen omtrent apps van derden, voegt Apple nog enkele extra nieuwe functies toe aan iOS 17.4 die wereldwijd gebruikt kunnen worden.

  • Siri kan dankzij deze update inkomende berichten lezen in enkele ondersteunende talen (Spaans, Frans, Duits, Chinees en andere). 
  • PQ3, een nieuw cryptografisch protocol voor iMessage, verstert end-to-end-versleuteling tegen kwantumaanvallen.
  • De Podcasts-app heeft nu automatisch gegenereerde audiotranscripties voor Engelse, Franse, Duitse en Spaanse podcasts. Deze kunnen doorzocht worden op zinnen of woorden, om snel over te schakelen naar dat punt in de podcast. 
  • Gebruikers die de muziekherkenningsfunctie bezitten (die in iOS 14.2 toegevoegd werd), kunnen geïdentificeerde liedjes toevoegen aan hun Apple Music-bibliotheek. 
  • Beschik je over een iPhone 15? Dan kan je vanaf nu gedetailleerdere batterij-informatie raadplegen bij Instellingen onder ‘Batterijconditie’. Hier kan je de cycli, fabricagedatum en wanneer de batterij voor het eerst gebruikt is, raadplegen.  
  • Apple biedt nieuwe API’s aan waarmee externe ontwikkelaars de NFC-betaalchip kunnen gebruiken voor contactloze betalingsdiensten. De lijst met apps die de functie hebben, kan je raadplegen onder Instellingen > Privacy & Beveiliging > Contactloos en NFC. 

IOS 17.4 is compatibel met de iPhone-modellen die iOS 17 bevatten. De uitrol verloopt stapsgewijs, maar via Instellingen > Algemeen > Software-update, kan je nagaan of jouw toestel de update al kan doorvoeren.  

Digital Markets Act

De nieuwe update is een gevolg van de DMA die op 6 maart van kracht gaat. Hoewel Apple eerder communiceerde dat het zijn webapps in iOS wou afschaffen in de EU kwam het bedrijf hier snel op terug nadat bleek dat dit niet in lijn lag met de opgelegde regels uit het DMA. Apple zal uiteindelijk wel progressieve webapps (PWA’s) ondersteunen in de EU en de bestaande Home Screen-webapps-mogelijkheid blijven aanbieden. Toch zullen deze startscherm-apps enkel uitgevoerd worden met WebKit-technologie, en kunnen ze niet aangedreven worden door browser-engines van derden.

Hoewel de Digital Markets act bedoeld is om het concurrentievoordeel van techgiganten in te perken, merken critici op dat het openstellen van app stores van derden ook negatieve gevolgen kan impliceren. Volgens BioCatch creëert dit mogelijkheden tot uitbuiting en misbruik. “Met gecentraliseerde marktplaatsen kan Apple enige controle uitoefenen over de legitimiteit en veiligheid van de beschikbare applicaties. Door EU-apparaten open te stellen voor apps die worden gedownload via externe distributeurs, worden gebruikers onnodig blootgesteld aan fraude, oplichting en malware”, volgens BioCatch.  

Eerste alternatieve iOS-appwinkel

De nieuwe iOS 17.4 update van Apple is nog maar net gelanceerd, en de eerste alternatieve App Marketplace staat al voor de deur. Mobivention strijkt de eer weg en kondigde maandag aan dat zijn alternatieve iOS-appwinkel 7 maart gelanceerd wordt, een dag nadat de Digital Markets Act officieel van kracht gaat.  

lees ook

Apple behoudt webapps na Europese druk

Mobivention focust zich naar eigen zeggen op consumentenapps en ondernemingen, die eventueel een eigen iOS-platform willen oprichten. Volgens Mobivention biedt de App Marketplace ‘vereenvoudigde regels, alternatieve factureringsmodellen, een lager inkomstenaandeel voor in-app aankopen en de mogelijkheid om alternatieve betalingsoplossingen te integreren.’ 

Het goedkeuringsproces van Apple kan enige tijd in beslag nemen, maar naast Mobivention werken ook Epic Games en MacPaw aan de ontwikkeling van een eigen appwinkel voor de Europese markt. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home