Bing, Edge en iMessage ontlopen verplichtingen DMA

iMessage Apple

De Europese Commissie vindt niet dat Microsoft Bing en Edge, en Apple iMessage, poortwachter-platformen zijn volgens de regels van de Digital Markets Act. De diensten blijven zo officieel vrijgesteld van belangrijke verplichtingen, waaronder interoperabiliteit.

De Europese Commissie heeft beslist dat Bing, Edge en iMessage geen poortwachterdiensten zijn. De oplossingen zijn met andere woorden niet alomtegenwoordig genoeg om onder de strenge regels van de Digital Markets Act (DMA) te vallen. Ook de advertentiediensten van Microsoft worden officieel vrijgesproken.

Mee met de argumenten

De beslissing ligt in lijn van de verwachtingen, maar is toch ietwat opvallend, aangezien alle diensten wel voldoende gebruikers aanspreken om in aanmerking te komen. Microsoft en Apple lieten dat zoals verplicht weten aan de EU, en argumenteerden vervolgens dat er voldoende redenen zijn om de platformdiensten niet als poortwachterplatformen te kwalificeren. Hierop startte de commissie een diepgaande analyse.

lees ook

EU kiest poortwachters: vijf Amerikaanse techreuzen en TikTok krijgen strengere regels opgelegd

Dat onderzoek is nu afgelopen. De EU heeft de argumenten gewikt en gewogen, input gevraagd bij belangrijke stakeholders, en beslist dat Bing, Edge, Microsoft Advertising en iMessage inderdaad niet kwalificeren als diensten van poortwachters op dit moment. Dat kan in de toekomst wel veranderen.

Goed nieuws voor de techreuzen

Voor Microsoft en Apple is dat goed nieuws. Poortwachter-diensten zoals WhatsApp, Google Search, LinkedIn en Chrome moeten zich immers aan strikte regels houden volgens de DMA. Om de marktdominantie van dergelijke diensten enigszins te temperen, moeten poortwachters hun diensten bijvoorbeeld compatibel maken met bepaalde oplossingen van derden en mogen ze eigen oplossingen niet gunstiger behandelen dan die van concurrenten.

Voor iMessage betekent de beslissing heel concreet dat Apple z’n berichtendienst van Europa niet moet openstellen voor externe partijen, en het ecosysteem gesloten mag houden. Volgende maand treedt de DMA in werking. De EU onderzoekt momenteel ook nog Apple iPadOS.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home