Edge nog prominenter in Windows 11 door installatie van EdgeDeflector te verbieden

Microsoft Edge

Edge van Microsoft heeft nog maar weinig harten weten te veroveren. Om ervoor te zorgen dat het aantal gebruikers van de internettoepassing toch de hoogte ingaat, maakt Microsoft het nu onmogelijk om met Windows 11 applicaties te installeren die Edge blokkeren.

Windows 11 is ondertussen al iets langer dan een maand uitgebracht. Een gebruiker vinden van het nieuwe besturingssysteem is nog eerder een uitdaging. Daar dragen de strenge systeemvereisten en de gefaseerde uitrol zeker aan bij.

Edge opleggen

Tijdens het gebruik van Windows 11 valt één zaak wel onmiddellijk op: het is lastiger dan ooit om Egde te vervangen. De techgigant lijkt door die zet de eigen internettoepassing te willen promoten bij het brede publiek Windows-gebruikers.

lees ook

Windows 11 review: mooier en (meestal) beter

Volgens Microsoft was die zet duidelijk nog niet genoeg. In het nieuwe besturingssysteem wordt het nu onmogelijk gemaakt om applicaties zoals EdgeDeflector te installeren. Deze app zorgt ervoor dat zoekopdrachten in het startmenu niet automatisch door Edge worden uitgevoerd.

Applicaties zoals EdgeDeflector zijn nodig in het Windows 11 vanwege de bijna onmogelijke klus om Edge niet te gebruiken. Deze klus start bij het wisselen van standaardbrowser naar bijvoorbeeld Firefox, waarvoor je manueel Firefox zal moeten aanduiden voor alle aan het internet gerelateerde bestandstypes: .htm, .html, .webp, het HTTP-protocol, het HTTPS-protocol…

De internettoepassing wisselen die opent door een zoekopdracht in te geven in het startmenu, is daarentegen enkel mogelijk door een applicatie zoals EdgeDeflector. Zonder die applicatie voert Bing automatisch de zoekopdracht uit en worden de zoekresultaten getoond in Edge.

Vanaf volgende update

In een vroege preview build was voor het eerst te zien dat dit soort applicaties niet langer te installeren zagen. Hoewel het eerst om een fout leek te gaan, heeft Microsoft intussen bevestigd dat de verandering in een nieuwe update zal worden doorgevoerd.

Belang van vrije keuze

De ontwikkelaar van EdgeDeflector, Daniel Aleksandersen, reageerde in een blogpost op de update: “Dit zijn niet de acties van een attent bedrijf dat om zijn product geeft. Microsoft is geen goede beheerder van het Windows-besturingssysteem. Ze geven prioriteit aan advertenties, bundels en serviceabonnementen boven de productiviteit van hun gebruikers.”

Mozilla Firefox bouwde ook een applicatie zoals EdgeDeflector, vertelt Aleksandersen: “Vorige maand hebben zowel de Brave- als de Firefox-webbrowsers echter de functionaliteit van EdgeDeflector gekopieerd of aangegeven dat het op de planning stond.” De functionaliteit download je echter alleen door Firefox op het web te installeren, in de Microsoft Store ontbreekt die.

Microsoft laat aan The Verge weten dat de update er komt om een probleem op te lossen. Het probleem waar de techgigant over spreekt is de verkeerde omleiding die gebruikers naar een andere webbrowser sturen dan Edge. Zoeken in het startmenu is namelijk een end-to-end ervaring die niet ontworpen is om omgeleid te worden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home