Microsoft Edge krijgt een prestatiemodus in Windows 10

microsoft edge

Windows 10 krijgt binnenkort een efficiëntere versie van Microsoft Edge dankzij een geïntegreerde prestatiemodus. Hiermee optimaliseert de internetbrowser automatisch de prestaties op basis van de capaciteiten van je laptop of desktop.

Microsoft sleutelt al een tijdje aan Edge om betere prestaties af te leveren. Zo introduceerde het begin dit jaar slapende tabbladen. De internetbrowser geeft automatisch systeembronnen voor inactieve tabbladen vrij na twee uur, zodat de browser geen RAM vasthoudt op de achtergrond terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Het resultaat is snellere prestaties wanneer je vaak met een heleboel tabbladen werkt.

Vandaag stopt het een prestatiemodus in de testversie van Edge (Edge Canary 91) waarbij de internetbrowser probeert om de algemene browsesnelheid en reactietijd te optimaliseren. Het probeert tegelijk RAM-, CPU- en batterijverbruik te beperken zonder dat jij als gebruiker daar iets van merkt.

Nog in een vroege testfase

In onze korte testperiode merken we onmiddellijk dat slapende tabbladen sneller worden ingeschakeld wanneer de prestatiemodus aan staat. Mogelijk sleutelt Edge op de achtergrond nog aan andere zaken die we niet direct opmerken. Het spreekt voor zich dat de prestatiemodus vooral focust op minder krachtige systemen om daar beter te presteren.

Wie schrik heeft dat tabbladen met video’s of muziek op de achtergrond ook automatisch worden gesloten, kunnen we geruststellen. Edge houdt met zulke zaken rekening en laat je rustig genieten van achtergrondmuziek wanneer het tabblad niet open staat.

lees ook

Edge schakelt na Chrome ook over op 4-wekelijkse updatecyclus

De nieuwe prestatiemodus zit vandaag nog maar in de ‘Canary’-status met dagelijks geüpdatet builds van Edge. Daarna moet de functie nog door het ‘Dev’-kanaal en het ‘Beta’-kanaal alvorens het algemeen beschikbaar wordt gesteld voor iedereen. De Canary-build raden we niemand aan die de webbrowser dagelijks professioneel gebruikt. Vanaf het bètakanaal kan je de sprong gerust al eens wagen indien je vandaag al prestatieproblemen ondervindt door een te trage pc. Wanneer de prestatiemodus breed beschikbaar wordt gesteld voor iedereen in de publieke versie, maakt Microsoft niet bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home