LibreOffice betalend in App Store van Apple

LibreOffice

The Document Foundation heeft LibreOffice betalend gemaakt vanuit de Apple App Store.

LibreOffice is een onderdeel van OpenOffice en wordt aangeboden via de gratis opensource Mozilla Public License. The Document Foundation (TDF) heeft beslist om de versie in de Apple App Store betalend te maken. TDF rekent 8,99 dollar ‘gemaksvergoeding’ aan voor wie het programma uit de App Store haalt. Het geld zal worden geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van LibreOffice.

Zonder Java

Gratis versies van LibreOffice voor MacOS blijven beschikbaar op de website van TDF. En wellicht zijn die zelfs beter dan het pakket in de App Store. De versies op de site bevatten namelijk Java. Volgens The Document Foundation laat Apple geen dependencies toe in de App Store en is het niet mogelijk om Java aan te bieden in het betalend pakket.

“De betalende optie is ideaal voor gebruikers die enkel apps via de App Store willen downloaden”, verklaart Italo Vignoli, Marketing Officer bij TDF in een blog. De release in de App Store is een evolutie voor TDF die de nieuwe marketingstrategie reflecteert. De app vervangt een eerder offer aangebracht door opensource Collabora die 10 dollar aanrekende voor de versie, inclusief drie jaar ondersteuning.

“TDF legt de focus op de release van een open versie terwijl ecosysteem-bedrijven de nadruk leggen op waardetoevoeging op lange termijn”, gaat Vignoli verder. “Onze ambitie is om bedrijven het belang te laten inzien van Free and Open Source Software (FOSS). Dat doen we door hen die software aan te bieden die is geoptimaliseerd voor gebruik in productieomgevingen en met professionele ondersteuning.”

lees ook

‘EU kan rem zetten op vernieuwende opensource-projecten met AI-wet’

Desktop-productiviteit

Nog volgens Vignoli ligt er nog veel werk op de plank om bedrijven en organisaties te informeren rond FOSS. Veel bedrijven hebben Linux en andere opensource-toepassingen al geïntegreerd in de werking. Toch domineren grote spelers zoals Microsoft Office en de bijhorende clouddiensten de markt wat betreft desktop-productiviteit. Google Workspace probeert te groeien, net als andere nieuwkomers zoals Canva dat onlangs Docs vernieuwde.

lees ook

Google Workspace vs Microsoft 365: de strijd der titanen

LibreOffice is volgens The Register een degelijke suite maar het ontbreekt hen aan cloudtoepassingen die bij Microsoft en Google wel te vinden zijn. Net daarom is het (nog) geen echte concurrent voor Office of Workspaces. “Om dat te bereiken is de integratie nodig van andere technologieën zoals bestanden delen, load balancing en authenticatie. Die significante groei van het toepassingsgebied ligt niet in lijn met de originele missie”, schrijft TDF.

Maar de foundation staat wel open voor anderen om die dienst te creëren. “Het woord is aan ontwikkelaars, ISP’s en aanbieders van opensource cloudoplossingen. Verschillende opties zijn al beschikbaar op de markt. TDF zou een openbaar LibreOffice Online aanbod van een andere liefdadigheidsinstelling zeker toejuichen”, besluit Italo Vignoli.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home