Oracle brengt nieuwe versie van programmeertaal Java uit

java

Met versie 19 wil Java strijdvaardig blijven tegen de snoeiharde concurrentie van andere programmeertalen. Java krijgt sinds enkele jaren veel regelmatigere releases.

Oracle heeft het officiële startschot gegeven voor de distributie van Java 19. 26 jaar na de originele release staat de programmeertaal nog steeds sterk in de schoenen, met een community die nog steeds miljoenen ontwikkelaars telt. Dat bevestigde Oracle door Java zelf uit te roepen tot ‘de nummer één programmeertaal voor hedendaagse technologische trends’.

Om relevant te blijven in het competitieve programmeertaallandschap, wijzigde Oracle vijf jaar geleden het releaseschema van Java. Waar de programmeertaal vroeger amper nieuwe versies kreeg, brengt Oracle nu elk half jaar een nieuwe release uit. Java 19 is inmiddels al de tiende release volgens dat nieuwe schema.

Virtuele threads & RISC-V

De nieuwe versie introduceert onder meer ondersteuning voor virtuele threads in Java. Die zorgen ervoor dat servers grote hoeveelheden verzoeken veel RAM-zuiniger kunnen verwerken omdat niet elk verzoek nog aan individuele thread dient gekoppeld te worden. Virtuele threads zijn ook veel eenvoudiger om op te starten en af te sluiten.

Java 19 moet de programmeertaal ook veel compatibeler maken met nieuwe hardware. Oracle zal een versie van Jave VM uitrollen op maat van RISC-V processoren. De focus in Java 19 ligt ook voornamelijk op snelheid en eenvoud. Een vector-API maakt het mogelijk om grote stukken code op te breken en toe te wijzen aan de juiste core, waardoor ze sneller zullen verwerkt worden.

De syntax werd vereenvoudigd om sneller bugs op te kunnen sporen en Java-codes zullen ook eenvoudiger kunnen gelinkt worden met codes in andere programmeertalen om hybride softwarepakketten geschreven in meerdere talen te kunnen ontwikkelen.

Moordende concurrentie

Het is nodig dat Java inzet op vernieuwing en eenvoud, want de klassieke programmeertaal is niet langer meer de eerste keuze van softwareprogrammeurs. In een survey door IEEE eindigde Java nog maar op de vijfde plaats, achter Python, C, C++ en C#.

lees ook

Deserialisatie: de achilleshiel van programmeertalen

Nieuwere programmeertalen zijn er veel beter in geslaagd om kernfunctionaliteiten uit Java in een moderner jasje te steken. Daardoor zijn die alternatieven bij jongere programmeurs vaak veel meer in trek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home