Intel bevestigt Thunderbolt 5 met 120 Gbps voor 2024

De volgende generatie Thunderbolt-kabels, Thunderbolt 5, wordt in pc’s en accessoires verwacht in de loop van volgend jaar.

Thunderbolt 5 is een evolutie van USB4 versie 2 en is in staat om data aan 120 Gbps te versturen en simultaan 40 Gbps aan data te ontvangen. Deze modus noemt Intel Bandwith Boost en wordt automatisch ingeschakeld wanneer bijvoorbeeld een extra hoge resolutiescherm wordt aangesloten. Standaard levert Thunderbolt 5 net zoals zijn voorganger 80 Gbps in en uit simultaan.

Door deze boostmodus kan je twee 6K-schermen (of drie 4K-schermen) aansluiten via Thunderbolt 5, waar de limiet met Thunderbolt 4 op twee 4K-schermen zit. De nieuwe standaard van Intel verhoogt ook de maximale laadcapaciteit van 140 watt naar 240 watt.

Intel Thunderbolt 5

Intel benadrukt dat nagenoeg alle specificaties verplicht zijn voor fabrikanten om met Thunderbolt 5 aan de slag te gaan. Hiermee wil het voorkomen dat er onduidelijkheid is over wanneer een bepaalde poort of kabel iets wel of niet ondersteunt.

Kabels en eGPU’s

Met de nieuwe standaard ziet Intel veel potentieel in externe AI-acceleratoren via Thunderbolt 5 voor bijvoorbeeld videobewerking, audioeffecten en lokale AI inferencing. Intel hoopt ook dat externe GPU’s (eGPU’s) eindelijk van de grond zullen komen dankzij de nieuwe standaard.

Tot slot nog de kabels. Intel zal alle huidige Thunderbolt 4-kabel door een testprogramma halen om te zien of ze Thunderbolt 5-compatibel zijn. Is dat zo, dan krijgen ze een nieuw label dat fabrikanten mogen gebruiken. Passieve kabels kunnen tot twee meter lang zijn. Wie een langere afstand wil overbruggen, moet langer wachten. De actieve kabels vragen een USB redriver-verandering, iets wat nog niet in orde is vandaag. Intel plakt daar voor zichzelf geen deadline op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home