Lenovo is de grootste in dalende pc-markt, maar groei lonkt

De wereldwijde pc-markt is opnieuw gekrompen. IDC denkt dat het dal nu wel bereikt is, en de verkoop de komende kwartalen terug zal aanzwellen.

De pc-markt is opnieuw gekrompen in het laatste kwartaal van 2023. IDC ziet een daling in de verkoop van 2,7 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De krimp is goed voor het marktaandeel van de grootste spelers, terwijl de kleintjes het meest verliezen.

Lenovo en HP winnen

Lenovo is de absolute kampioen en verscheepte het afgelopen kwartaal 16,1 miljoen pc’s. Dat is zelfs meer dan een jaar eerder (15,5 miljoen). Lenovo kan ondanks de globale krimp toch groei voorleggen en haalt zo een marktaandeel van 24 procent, komende van 22,5 procent.

Eeuwig rivaal HP doet het iets minder goed, maar ziet z’n verkoop en marktaandeel toch ook een beetje toenemen. In Q4 verscheepte HP 13,9 miljoen computers, komende van 13,2 miljoen een jaar eerder. De fabrikant heeft 20,8 procent van de markt in handen, waar dat in Q4 van 2022 nog 19,2 procent was.

Lenovo en HP zijn de enige groeiers. Dell staat op plek drie en verliest marktaandeel. De fabrikant verscheepte 9,9 miljoen toestellen, zo’n 900.000 minder dan vorig jaar. Ook Apple en Asus zien hun verkoop dalen. Zelfs het aandeel van alle andere partijen samen krimpt.

IDC merkt op dat de pc-markt al acht kwartalen op rij in elkaar zakt. Sinds eind 2006 werden er niet meer zo weinig computers verkocht.

2023 vs. 2022

Kijken we naar de markt op jaarbasis, dan zien we dat alle verkopers moeten inleveren. Lenovo is gekeken over heel 2023 nog steeds de grootste met een aandeel van 22,7 procent, gevolgd door HP met 20,4 procent. Lenovo blijft ongeveer status-quo met 2022 terwijl HP een beetje wint, ten koste van nummer drie Dell. Dell Technologies heeft 15,4 procent van de markt in handen.

IDC denkt dat de pc-markt de voorlopige bodem bereikt heeft. Voor 2024 zien de analisten opnieuw tekenen van groei. Computers, gekocht tijdens de pandemie en daarvoor, raken stilaan aan vervanging toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home