Gratis Google G Suite-gebruikers worden toch niet verhuisd naar een betaalde versie

google g suite

Na veel drama lijkt Google toch te plooien. Historische G Suite-gebruikers behouden hun gratis abonnement, mits een paar voorwaarden.

Wie momenteel nog profiteert van een gratis G Suite-account zal waarschijnlijk al op de hoogte zijn dat Google de gratis versie volledig wil schrappen. Google kondigde onlangs aan deze stap met één maand uit te stellen, maar vanaf 1 augustus zou de eerste aanrekening toch volgen. Daar komt nu verandering in door de forse tegenreactie van de talrijke gebruikers die na meer dan 10 jaar opeens moeten betalen.

Wie nu naar de adminconsole surft binnen Google G Suite, krijgt een upgradetraject voorgeschoteld volgens 9to5Google. De meest duidelijke keuze met een grote knop en heel wat extra’s is uiteraard de upgrade naar Google Workspace aan de helft van de prijs. Daaronder vind je de optie om niet voor de upgrade te kiezen en alles te behouden zoals het nu is.

lees ook

G Suite wordt Google Workspace: nieuwe logo’s en functies

Kiezen moet voor 27 juni. Doe je dat niet, dan word je automatisch naar de betaalde variant omgezet. De eerste afrekening gebeurt vanaf 16 augustus. Wie eerder dit jaar na het nieuws al de upgrade maakte naar de betaalde variant, kan contact opnemen met Google om terug te wisselen naar de gratis versie.

Belangrijke nuance: de gratis G Suite-versie geldt enkel voor persoonlijk gebruik en mag maar maximaal 10 accounts bevatten. Eigen domeinnamen mag je blijven gebruiken. Google benadrukt dat de no-cost versie van G Suite diensten van Google Workspaces bevat waaronder Google Drive, Google Meet en andere extra Google-diensten. Ook betaalde applicaties of media binnen de Play Store of data binnen Google Workspace blijven behouden.

Kleine lettertjes

Het valt op dat Google duidelijk de nadruk legt op particulier gebruik. Wie als bedrijf nog een historisch gratis G Suite-account heeft, moet technisch gezien verplicht overschakelen naar de betaalde versie. Dat was waarschijnlijk initieel de reden daarom het de historische gratis G Suite-accounts wilde schrappen, om verder misbruik te voorkomen.

Je kan liegen wanneer je minder dan 10 accounts hebt als onderneming, maar daar wil Google een stokje voor steken. De gratis G Suite-versie geniet geen professionele ondersteuning en Google behoudt zich het recht om in de toekomst zakelijke functionaliteiten te verwijderen uit het gratis G Suite-aanbod. Aan jou om te zien hoe lang je het kan blijven uitzingen indien je een zakelijke gebruiker bent met een historisch gratis G Suite-abonnement.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home