Apple lanceert nieuwe iPad-modellen en trekt prijs fors op

Apple iPad 2022

De instapversie binnen de iPad-reeks krijgt nu eindelijk ook USB-C in plaats van de ‘oude’ Lightning-poort van Apple. De iPad Pro krijgt dan weer een upgrade naar de nieuwste Apple M2-chip.

Geen groots event, gewoon een persbericht. Je zou denken dat de nieuwe iPad-modellen maar een kleine update krijgen van Apple, maar dat is deels de waarheid. De nieuwe iPad Pro krijgt een upgrade naar de nieuwste Apple M2-chip, dezelfde die je vandaag kan terugvinden in het 2022-model van de MacBook Air en de 13-inch MacBook Pro.

Voor de rest verandert er amper iets aan de iPad Pro die vorig jaar al een forse upgrade kreeg met een 120 Hz miniled-scherm voor de 12,9-inchvariant en de introductie van de Apple M1-chip.

Apple iPad Pro 2022

De belangrijkste vernieuwing is compatibiliteit met Wifi 6E, Bluetooth 5.3 en ondersteuning voor meer 5G-netwerken wereldwijd. Wie de Apple Pencil gebruikt, kan het puntje van de pen al zien wanneer je net boven het scherm ‘hangt’. Zo kan je vooraf zien waar je gaat tekenen net voor je contact maakt.

Net als alle nieuwe Apple-producten dit najaar krijgt ook de iPad Pro een forse prijsverhoging. Waar je vorig jaar het 11 inchmodel (128 GB) al vanaf 899 euro kon krijgen en het 12,9 inchmodel (128 GB) vanaf 1.299 euro, klimt de prijs naar respectievelijk 1.069 euro en 1.469 euro. Wie het 12,9 inch topmodel wil met 2 TB opslag en de 5G-optie betaalt nu maar liefst 3.044 euro.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw. De nieuwe modellen zijn vanaf 26 oktober beschikbaar. De goedkopere ‘oude’ modellen zijn niet langer beschikbaar op de website van Apple en verdwijnen uit het gamma.

Grote redesign instapversie iPad

Waar de nieuwe versie van de iPad Pro amper iets nieuws toevoegt, is dat bij de nieuwe iPad wel het geval. De instaptablet van Apple krijgt heel wat verbeteringen mee en voor het eerst ook USB-C-connectiviteit, maar je betaalt er wel een fors hogere prijs voor.

Naast de toevoeging van USB-C verdwijnt de homeknop en worden de schermranden dunner. Hiermee draagt elke iPad nu hetzelfde design. In tegenstelling tot de andere modellen die met Face ID je gezicht scannen, verhuist de vingerafdruksensor bij de iPad van de homeknop naar de aan-uitknop. Met 10,9 inch is het scherm 0,7 inch groter dan zijn voorganger.

Apple iPad 2022 met cover

Geen nieuwe Apple M2-chip voor de iPad, wel de A14 Bionic-chip die debuteerde in de iPhone 12. De camera’s krijgen ook een upgrade met 12 megapixelvarianten voor- en achteraan. De camera vooraan ondersteunt Center Stage, de functie van Apple die je centraal in beeld houdt wanneer je niet recht voor de camera zit in een videocall. Opvallend: de camera zit voor het eerst in de lange zijde van de tablet. Eindelijk lijkt Apple te beseffen dat dit de meest logische keuze is om natuurlijk te videobellen.

Al dat goeds zorgt helaas voor een forse prijsverhoging. De nieuwe iPad is beschikbaar vanaf 589 euro met 64 GB opslag. Wie meer geheugen wil, kan voor de 256 GB-versie kiezen die zelfs 789 euro kost.

Bij de introductie van de ‘oude’ iPad (9de generatie) was de adviesprijs 389 euro. Vandaag kost dat model 439 euro, vermoedelijk het gevolg van inflatie en de hoge dollarkoers. Apple blijft deze versie nog aanbieden naast het nieuwe model voor de prijsbewuste koper. Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw. Vanaf 26 oktober is de vernieuwde iPad beschikbaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home