Apple kondigt iPhone 12 aan in vier nieuwe smaken

iphone 12 pro

Op het langverwachte iPhone-event heeft Apple de nieuwe iPhone 12 voorgesteld. Het toestel komt in vier smaken: iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. De mini-variant maakt zijn intrede terwijl het de andere drie modellen groter worden.

Sinds de iPhone X eind 2017 het levenslicht zag met een radicaal nieuw design, heeft Apple weinig veranderd aan de buitenkant van zijn iPhone line-up uitgezonderd verschillende schermgroottes. Daar komt nu verandering in met een strakker design rondom de randen, vergelijkbaar met die van de iPad Pro line-up.

Behalve het design is 5G een van de belangrijke nieuwe speerpunten van de iPhone 12. Elk toestel is compatibel met wereldwijde 5G-frequenties inclusief mmWave voor de VS. Het is voorlopig niet duidelijk of Proximus het toestel gaat certificeren voor zijn ietwat aparte 5G-netwerk, maar we vermoeden dat de kans groot is van wel omdat Apple samenwerkt met 5G-providers in meer dan 100 landen.

De hele iPhone 12 line-up krijgt de A14 Bionic-chip aan boord, ’s werelds eerste 5 nm-chip. Dit zou garant moeten staan voor betere prestaties en een langere batterijduur. De chip krijgt zes cpu-kernen en vier gpu-kernen en betere ML-prestaties (machine learning) om foto’s te verbeteren. De iPad Air debuteerde eerder in september al de A14 Bionic-chip.

iPhone 12 Mini & iPhone 12

Apple presenteert de grootste iPhone line-up ooit met maar liefst vier modellen die de noemer iPhone 12 dragen. De grootste verrassing vinden we in het kleinste segment met de iPhone 12 Mini. Dit toestel krijgt een klein 5,4 inchscherm en is dankzij het randloos design compacter dan de iPhone SE (2020-versie) met een 4,7 inchscherm dat het oude design nog gebruikt. De notch bovenaan het scherm blijft wel aanwezig op elke iPhone 12.

iphone 12

Aan de binnenkant is er weinig verschil tussen de iPhone 12 Mini (5,4 inch) en iPhone 12 (6,1 inch). Beide delen dezelfde specificaties aan de binnenkant net als de twee camera’s (wide & ultra wide) achteraan. Beide iPhone-versies zitten qua schermgrootte perfect middenin de huidige iPhone 11 Pro (5,8 inch).

De iPhone 12 (Mini) heeft een nieuw OLED-scherm dat dubbel zoveel pixels bevat dan de iPhone 11 en komt uit op 2.532 x 1.170 pixels (460 ppi). De hele iPhone 12 line-up krijgt verbeterd glas van Corning onder de noemer Ceramic Shield. Een nieuw glasproces moet ervoor zorgen dat je iPhone beter bestand is tegen vallen (tot vier keer beter volgens Apple). Zowel iPhone 12 als iPhone 12 Mini zijn IP 68-waterbestendig.

Tot slot introduceert Apple MagSafe voor iPhone 12 (Mini). De magneten zitten verwerkt in de koperen spiraal achteraan die vandaag al wordt gebruikt om draadloos te laden. Deze magneten geven Apple tal van mogelijkheden om extra accessoires aan te bieden.

iPhone 12 Pro & iPhone 12 Pro Max

Wie meer wil, moet naar de iPhone 12 Pro (6,1 inch) en iPhone 12 Pro Max (6,7 inch) kijken. Hier vind je alle topspecificaties van de iPhone 12 maar krijg je drie camera’s (wide, ultra wide en 4x telephoto). De iPhone 12 Pro Max krijgt zelfs extra camerafuncties mee zoals 5x telephoto en een 47% grotere sensor voor de wide-camera.

Voor het eerst krijgen we een LIDAR-sensor in een smartphone met de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. Hiermee kan je net als op de huidige iPad Pro line-up extra diepte-informatie uit de ruimte halen voor realistische portretfoto’s en andere bokeh-effecten en om te focussen bij weinig licht (tot zes keer sneller). Daarnaast biedt de LIDAR-sensor ook tal van extra voordelen wat betreft AR (augmented reality) en andere apps die van de dieptedata een perfecte 3D-recreatie kunnen maken van een gescande ruimte.

iphone 12 pro

MagSafe en het nieuwe Ceramic Shield zijn aanwezig op beide toestellen alsook IP68-waterbestendigheid. De iPhone 12 Pro Max is de grootste smartphone die Apple ooit heeft gemaakt. Hij is een fractie groter dan de vorige iPhone 11 Pro Max, 6,7 inch in plaats van 6,5 inch. De iPhone 12 Pro groeit van 5,8 inch naar 6,1 inch.

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro kan je vooraf bestellen vanaf 16 oktober (14u lokale tijd) en ligt op 23 oktober in de winkel. De iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 Mini liggen pas later in de winkel tegen 13 november en kan je vanaf 6 november (14u lokale tijd) vooraf bestellen.

De iPhone 12 en iPhone 12 Mini zijn verkrijgbaar in een nieuwe blauwe kleur (vervangt de paarse kleur) alsook zwart, wit, groen en Project Red. De iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max zijn eveneens verkrijgbaar in de nieuwe blauwe kleur (vervangt groen in de line-up) samen met zilver, grafiet en goud.

Prijzen voor de iPhone 12 Mini starten vanaf 809 euro (64 GB). De iPhone 12 begint aan 909 euro (64 GB). Wie meer wil, kan bij de iPhone 12 Pro terecht vanaf 1.159 euro (128 GB). De iPhone 12 Pro Max start vanaf 1.259 euro (128 GB). De iPhone 11 (vanaf 689 euro) en iPhone Xr (vanaf 589 euro) blijven beschikbaar aan de onderkant van de iPhone line-up samen met de iPhone SE (2020-editie vanaf 489 euro). Alle prijzen zijn inclusief btw.

Leestip: ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home