Apple lanceert iPad Pro met M1-chip en miniled-scherm

iPad Pro 2021

Apple lanceert een enorme update voor de iPad Pro. De grote tablet krijgt de Apple M1-chip mee die we ook in de macBook en de nieuwe iMacs terugvinden. De 12,9 inch-versie krijgt bovendien een nieuw scherm mee.

Apple introduceert op zijn digitale Spring Loaded-event een nieuwe iPad Pro. De tablet maakt de sprong naar pc-waardige prestaties dankzij de nieuwe processor. Onder de motorkap stopt Apple immers de op Arm gebaseerde M1-chip die ook al in de nieuwe MacBooks zit. Op dit event kondigde Apple nog aan dat de M1 naar de iMac komt. De krachtige chip zorgt ervoor dat de tablet 50 procent sneller is dan de vorige generatie met A12Z Bionic-chip aan boord. De grafische prestaties zijn 40 procent beter. Apple voorziet configuraties met tot 2 TB aan opslag. De standaardconfiguratie start met 128 GB.

Apple noemt de tablet de snelste in zijn soort en dat geloven we graag, aangezien het product eigenlijk geen rechtstreekse competitie heeft. Dankzij de M1-processor komt het ding wel in de buurt van de Surface Pro-reeks van Microsoft. Die extra laptop-allures zien we ook in de USB-C-poort, die voortaan Thunderbolt ondersteund. Al dat lekkers zorgt er wel voor dat de nieuwe iPad net iets dikker is dan zijn voorgangers.

Nieuw miniled-scherm

Ook het scherm wordt zoals verwacht verfrist, tenminste voor de 12,9 inch-versie van de tablet. Apple kiest daar voor een miniled-scherm dat het Liquid Retina XDR noemt. De technologie is dezelfde als in het XDR Pro Display. Het scherm heeft een maximale helderheid van 1.000 nits (tijdelijke piek tot 1.600) met een contrast van 1.000.000:1. Het toestel wordt in de fabriek gekalibreerd en ondersteunt HDR. Apple heeft oled-schermen nooit omarmt voor de iPad en gebruikte nog LCD-technologie, met minder contrast en een maximale helderheid van 600 nits. Dat display blijft de enige optie voor de 11 inch-variant.

iPad Pro 2021

Met het mooie scherm en de pk’s onder de motorkap richt Apple zicht op creatieve professionals, maar ook mediafanaten en gamers. Voor die laatste voorziet de fabrikant ondersteuning voor de PS5 en Xbox One X-controllers.

De 11 inch iPad Pro krijgt een adviesprijs van 899 euro, de iPad Pro met het nieuwe scherm kost 1.299 euro. Kies je voor de stevigste configuratie van de iPad Pro, met 12,9 inch miniled-scherm, 2 TB aan opslag, wifi en 5G, dan betaal je 2.599 euro. Het toestel is beschikbaar vanaf half mei, preorders starten op 30 april.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home