Apple kondigt nieuwe iPad Air en budgetvriendelijke iPad aan

Apple iPad Air

Op een virtuele persconferentie lanceert Apple twee nieuwe iPad-versies. De instapversie van de iPad behoudt het traditionele design maar krijgt een belangrijke chipupgrade. De iPad Air krijgt een grondige upgrade naar het design van de iPad Pro-reeks en ontvangt als eerste de fonkelnieuwe 5 nm A14 Bionic-chip.

Het grootste nieuws tijdens de persconferentie komt in de vorm van de nieuwe iPad Air (4de generatie) die een welgekomen designupgrade krijgt. Het uiterlijk ziet er nu identiek uit aan de iPad Pro-reeks, die twee jaar geleden al evolueerde.

De nieuwe iPad Air krijgt ondersteuning voor Apple Pencil (2de generatie) en wisselt Lightning in voor USB-C. In tegenstelling tot de iPad Pro krijgt de iPad Air geen FaceID maar een vingerafdruksensor in de aan-uitknop aan de zijkant. Het scherm wordt ook iets groter dankzij de dunnere schermranden. De iPad Air meet nu 10,9 inch, een fractie kleiner dan de iPad Pro 11-inch. Alle accessoires van de 11-inch iPad Pro zijn compatibel met de iPad Air.

Apple iPad Air

De vernieuwde tablet krijgt de primeur van de Apple A14 Bionic-chip, ’s werelds eerste 5 nm-chip. De 6-corechip komt vermoedelijk dicht in de buurt van de huidige Apple A12Z Bionic-chip in de iPad Pro-reeks met acht kernen en een sterkere GPU. Hoe dichtbij zal een test in de nabije toekomst moeten uitwijzen.

De nieuwe iPad Air maakt het alleszins minder interessant om voor de 11-inch iPad Pro te kiezen vandaag. De Air start vanaf 669 euro incl. btw, terwijl de nagenoeg identieke iPad Pro vanaf 899 euro start. Het enige noemenswaardige verschil tussen beide, uitgezonderd de chipprestaties, is de LIDAR-sensor achteraan naast de camera en een 120 Hz-scherm op de iPad Pro. De vernieuwde iPad Air krijgt een traditioneel 60 Hz-scherm mee.

De iPad Air ( 4de generatie) is verkrijgbaar vanaf oktober en start aan 669 euro voor de 64 GB-versie met wifi. 4G-64  GB kost 809 euro, terwijl de 256 GB-versie met wifi 839 euro kost. De duurste versie met 256 GB opslag en 4G kost 979 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw. De vernieuwde iPad Air is verkrijgbaar in vijf kleuren: spacegrijs, zilver, roségoud, groen en hemelsblauw.

Apple iPad

Apple iPad

Naast de iPad Air kondigt Apple ook een opfrissing van de instap-iPad ( 8ste generatie). De 10,2 inchtablet behoudt het traditionele design met de ronde TouchID-knop onderaan en dikke schermranden. Binnenin krijgt de processor een upgrade naar de A12 Bionic-chipset. Door het gebrek aan draadloos laden voor de Apple Pencil wordt enkel de 1ste generatie pen ondersteund die via de Lightning-connector laadt.

Dat betekent dat de instapversie van de iPad de enige blijft met Apples eigen Lightning-connector. Alle andere tablets hebben de overstap naar USB-C gemaakt. Verder zijn de vernieuwingen eerder beperkt. Prijzen starten vanaf 389 euro voor de 32 GB-versie. Wie meer ruimte wil, betaalt 489 euro voor 128 GB opslag. De 4G-versie met 32 GB opslag kost 529 euro, met 128 GB opslag 629 euro. Alle prijzen zijn inclusief btw. Er zijn drie kleuren om uit te kiezen: spacegrijs, zilver en roségoud. De iPad is vanaf vandaag verkrijgbaar.

Tip: ARM in laptops: maakt Apple meer kans dan Microsoft?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home