Brengt Android 15 widgets terug naar het vergrendelscherm? 

android ios iphone samsung

Android 15 zou opnieuw ondersteuning bieden voor widgets op het vergrendelscherm. Deze optie is al sinds Android 5.0 Lollipop niet meer beschikbaar. 

Er zijn aanwijzingen dat Google widgets terug naar het vergrendelscherm kan brengen bij de nog niet gelanceerde Android 15-update. Dat merkte Android-expert Mishaal Rahman op in een code van de Android 14 QPR2 Beta 3. Hoe dit vormgegeven zal worden en of het daadwerkelijk zal plaatsvinden, is nog koffiedik kijken. Google heeft de komst van de widgets nog niet bevestigd, en de eerste testversie van Android 15 moet nog gelanceerd worden.  

Widgets op vergrendelscherm

Widgets zijn één van de beste functies uit het besturingssysteem en bestaan al enkele jaren. Je kan hiermee je Android-startscherm eenvoudig personaliseren en in één oogopslag relevante informatie lezen of toegang krijgen tot je favoriete apps. Zo kan je als muziekfanaat bijvoorbeeld Spotify toevoegen als widget, of een weerapplicatie voor weerliefhebbers. Nu dienen gebruikers eerst nog hun scherm te ontgrendelen, voordat ze gebruik kunnen maken van deze snelfuncties. 

lees ook

Android’s Nearby Share wordt Quick Share 

Alle ogen gericht op Android 15

Wie uit het tijdperk komt waarin Android je widgets op het vergrendelscherm liet plaatsen, weet hoe handig ze zijn. Android 4.2 Jelly Bean bood destijds ondersteuning voor deze vergrendelschermwidgets, maar Android 5.0 Lollipop dacht hier anders over. Sinds deze versie is de functie niet meer beschikbaar op het vergrendelscherm. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Er zijn aanwijzingen in de code dat Android 15 mogelijks deze widgets terug naar het vergrendelscherm kan brengen.  

Er zijn twee mogelijke manieren ontrafeld door Android-expert Mishaal Rahman, waarmee de widgets terug naar het startscherm gebracht kunnen worden. De eerste is aan de hand van een communal space, waarin je met een simpele veeg op het scherm toegang krijgt tot die ruimte, de andere via een eenvoudige At-a-glance‘-widget. Voorlopig zijn er enkel aanwijzingen dat enkel tablets dit zullen ondersteunen.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home