Google DeepMind wil binnenkort door AI ontworpen medicijnen op mensen testen

google deepmind logo

Nemen we binnenkort medicijnen die met AI zijn ontworpen? Volgens Isomorphic Labs wel.

Na jaren van ontwikkeling staat Isomorphic Labs, een spin-off van DeepMind, op het punt om een nieuwe mijlpaal te bereiken: klinische proeven met AI-ontworpen medicijnen. Dat bevestigt Colin Murdoch, voorzitter van Isomorphic Labs en Chief Business Officer bij Google DeepMind, in een gesprek met Fortune.

Van eiwitvoorspellingen tot ontwerpen van medicijnen

Isomorphic Labs werd in 2021 opgericht op basis van DeepMinds AlphaFold, een AI-model dat eiwitstructuren met hoge nauwkeurigheid voorspelt. Sindsdien is het systeem kan nu interacties tussen eiwitten en moleculen zoals DNA en medicijnen namaken. Dat maakt het mogelijk om AI niet alleen als onderzoeksinstrument, maar ook als ontwerptool voor medicijnen te gebruiken.

Murdoch noemt dit de inspiratie voor Isomorphic: “Het toont aan dat we met fundamentele AI-innovatie het proces van medicijnontwikkeling kunnen herdenken.” Inmiddels werkt het team in Londen samen met AI om onder andere kankermedicatie te ontwerpen.

Klaar voor de volgende stap

Na een externe investeringsronde van 600 miljoen dollar begin 2025, staat Isomorphic klaar om de stap te zetten naar proeven op mensen. Murdoch: “We zijn aan het opschalen. De volgende grote mijlpaal is het effectief toedienen van onze ontwerpen aan mensen.”

Isomorphic werkt intussen aan een eigen portfolio van medicijnen rond oncologie en immunologie. Die programma’s wil het bedrijf, na geslaagde proeven, in licentie geven aan grotere spelers.

Medicijnontwikkeling herdenken met AI

De bedoeling is om een ontwerpplatform te bouwen dat AI-onderzoekers koppelt aan farmaceutische expertise. Dat moet niet alleen sneller en goedkoper zijn, maar ook de slaagkans van nieuwe medicijnen verhogen. Waar traditionele methodes amper tien procent succes boeken in klinische fases, wil Murdoch met AI die kans drastisch verhogen.